Zit je vast? Abby Jacobs maakte elke dag iets kleins

Elke dag iets (kleins!) maken geeft structuur, creativiteit en ­voldoening. Ontwerper Abby Jacobs bedacht 100 dagen achter elkaar een bloempatroon.

In januari 2021 ontbrak het Abby Jacobs aan creatieve ideeën. Dus greep de Amerikaanse illustrator en dessinontwerper naar een beproefd middel voor iedereen die weleens vastzit: elke dag iets (kleins) maken. Ze koos ervoor om minipatronen – 5×5 centimeter – te schilderen en deelde ze dagelijks op Instagram. Meteen een goede stok achter de deur om niet op te geven, en volgers kunnen je onderweg een beetje aanmoedigen.

De kunst van het opdelen

Abby Jacobs: “Wanneer je vooraf nadenkt over hoeveel werk het is om honderd minipatronen te schilderen, begin je er niet aan. Maar juist omdat je het opdeelt, houd je het vol. Elke dag koos ik eerst een kleurenpalet en dan begon ik gewoon: ik maakte een filmpje van het maakproces en zette dat online.

Ik had op sommige dagen geen zin, of ik vond een dessin minder gelukt en wilde het niet delen. Maar dan besefte ik weer dat het daar helemaal niet om gaat bij dit project: het draait om élke dag iets maken – mooi of niet mooi – en dat volhouden. Het is heel bevredigend om je werk langzaam te zien groeien. Inmiddels hangen alle honderd minipatronen aan de muur in mijn studio en kijk ik er nog steeds graag naar.

Leuke bijkomstigheid: een aantal patronen heb ik later in een groter formaat gemaakt en die zijn verkocht aan een paar klanten, waaronder een keramiek­bedrijf. Dat was nooit mijn doel toen ik begon met dit project, maar nu ben ik er erg blij mee. Zo kwamen er pasgeleden zelfs een paar mokken en borden met mijn ontwerp binnen.”

Meer lezen

DIY: zelf een stempel maken in één middag.
DIY: in één middag je eigen glas in lood maken.
Gehaast door de dag? 12 activiteiten die je (bewezen) helpen om te ontspannen.

Tekst Caroline Buijs
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Scroll naar boven