Zit je voortdurend in je hoofd? Zo zet je de knop om, volgens een expert

Coming to your senses, luidt een Engelse uitspraak. Daaruit blijkt precies waarom onze zintuigen zo belangrijk zijn om uit je hoofd te komen.

Susan Bögels is hoogleraar family mental health and mindfulness aan de Universiteit van Amsterdam, Volgens haar moeten we welbewust op zoek naar onze ‘zintuiglijke complexiteit’. Anders gaat de geest rondjes draaien, aldus Bögels. Ze noemt een treffend voorbeeld terwijl we tijdens ons gesprek in een restaurant aan het nagerecht zitten. “Het nadeel van het denken is dat het geprogrammeerd is om op zoek te gaan naar problemen, naar wat niet in orde is.”

Wel of geen pudding?

Wijzend naar haar crème brûlée: “Neem nou deze pudding. Als ik in mijn hoofd blijf, kan ik gaan denken: word ik hier niet te dik van? Daardoor is er voortdurend een discrepantie tussen wat er is: een lekker nagerecht en wie ik ben: iemand die eigenlijk geen toetjes zou moeten eten. Zodra ik de crème brûlée met andere eigenschappen van mijn lichaam ga ervaren, namelijk met mijn zintuigen, stopt die voortdurende ambivalentie.”

Daarom is het volgens Bögels dus zo belangrijk dat we iets helemaal proeven, voelen, horen, zien en ruiken. “Als we opgaan in die sensorische informatie ontstaat er een gevoel dat we zijn opgenomen in een groter geheel en gaat ons ego uit. Daardoor verdwijnt die discrepantie.”

Seks, een wijnproefcursus, je nagerecht helemaal ervaren… Als je probeert je zintuiglijke ervaringen op een dag te verdubbelen, ervaar je al een enorme winst, stelt ze.

Zo verdubbel je die zintuiglijke ervaringen

Ga met iemand anders naar een plek waar je van houdt en maak samen een soundscape van wat jullie horen. Tot hoeveel geluiden komen jullie? Kunnen jullie ook horen wat heel zachtjes klinkt? Maak dan een smellscape: som alles op wat jullie ruiken. Ga vervolgens met die ander naar een plek die je haat en doe hetzelfde. Wat is het verschil? Wat zegt dat over hoe jullie de
zintuigelijke wereld individueel beleven?

Meer lezen

Zo verdwijnt die mist uit je hoofd.
Tip van de psych: zo hak je zonder keuzestress knopen door.
Hoe je ruimte maakt in je hoofd, door te focussen op je lichaam.

Tekst Annemiek Leclaire  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 3 december 2023

Scroll naar boven