Zo blijf je hoopvol over het klimaat

Ben jij ook bezorgd om het klimaat? Begrijpelijk, er is ook van alles aan de hand. Toch zijn er ook redenen om hoopvol te blijven.

Milieumelancholie, klimaatkwaad en vliegschaamte. Geestig, al die nieuwe woorden, maar het zijn wel synoniemen voor klimaatstress – en daar is weinig grappigs aan. Veel mensen voelen zich bang, boos of moedeloos vanwege klimaatverandering. Toch is er ook reden om optimistisch te blijven, volgens deskundigen.

Er gaan ook dingen wel goed

Ten eerste is het goed om jezelf in te prenten dat er ook dingen zijn die wel goed gaan. Zo zijn er grote stappen gezet in duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan windmolens en zonnepanelen, die zie je nu veel meer dan vroeger en ze leveren groene energie op. Wereldwijd is er inmiddels tien keer zoveel als in 1965, blijkt uit cijfers van Ourworldindata.org. Daarnaast verstoken we ook minder olie en kolen.

Samen maak je het verschil

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf bijdragen aan een betere wereld. Door bijvoorbeeld één dag per week je auto laten staan, en je boodschappen met de fiets te doen. Klimaatwetenschapper Patrick Gonzalez. concludeerde dat als alle Amerikanen dat zouden doen, er 42 miljoen ton minder stikstof uitgestoten zou worden. Nu zijn wij geen Amerika, maar het illustreert wel hoe veel kleine acties samen een groot verschil kunnen maken.

Zoek gelijkgestemden

Het is ook een optie om je aan te sluiten bij een collectief of protestgroep. Dat hoeft niet te betekenen dat je meteen snelwegen gaat blokkeren, je kunt ook de handen ineenslaan met anderen die zich bewust zijn van klimaatverandering. Schrijver en klimaatactivist Rebecca Solnit. zei daarover op de website Greatergood. dat het erom gaat gelijkgestemden te vinden. Mensen die de mooie dingen in het leven willen zien. Of in andere woorden: ‘people who stop to smell the roses’. ‘Als we mensen opzoeken die dat doen, die rondlopen met een eco-vriendelijke waterfles en acties rondom klimaat organiseren, voelen we ons vanzelf al meer gesteund, gemotiveerd en hoopvol.’

De zon komt altijd weer op

Dat oog houden voor de mooie dingen is volgens Solnit misschien wel het belangrijkst. Want dan weet je als klimaatbewust persoon waar je het allemaal voor doet (of juist laat!).  ‘Wat er ook gebeurt de komende jaren, er zal een zonsopgang en een zonsondergang zijn. Er zal eb en vloed zijn en misschien blijft niet alles zoals het was, maar veel wel.’

Meer lezen

Een klimaatdepressie: hoe ga je om met die sombere gevoelens?
Goed klimaatnieuws van het afgelopen jaar.
Het klimaat: Jaap Tielbeke ziet hoopvolle signalen.

Tekst Caren Maris  Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 6 oktober 2023

Scroll naar boven