Zo deal je met dingen waar je geen controle over hebt: 5 tips

Omdat er zo veel gebeurt in de wereld, en je misschien het gevoel hebt dat je er zo weinig controle over hebt. Want het geeft niet alleen een gevoel van onmacht, je kunt ook te maken krijgen met angst en depressie. Zo ga je ermee om.

Lesley Alderman is psycholoog en vertelt in een artikel voor The Washington post wat haar de laatste tijd opvalt bij cliënten: ze hebben allemaal een gebrek aan optimisme en voelen zich overweldigd door alle belangrijke dingen die op dit moment spelen in de wereld. Hope fatigue, noemt ze het.

De symptomen? Je angstig voelen, jezelf terugtrekken of iets op willen geven onder het mom van ‘wat heeft het nog voor zin’. Psycholoog Judy Levitz herkent dat. Ook zij ziet dat mensen zich terugtrekken omdat het leven steeds minder zekerheid biedt. In hetzelfde artikel noemt ze dat de mens enigszins een gevoel van controle moet hebben. Als je dat gevoel van veiligheid wegneemt, steken angst en depressie mogelijk de kop op.

Maar er is altijd hoop en er zijn altijd dingen die je wél kunt doen. De truc is om los te laten waar je geen controle over hebt en te focussen op de dingen die je in handen hebt. Vijf tips van Paul Slovic, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Oregon.

Omgaan met weinig controle: 5 tips

Neem een pauze van het nieuws. Als het je overweldigt, probeer dan niet ieder moment van de dag te kijken of te scrollen. Bepaal voor jezelf dat je bijvoorbeeld één keer per dag mag kijken. Zet je meldingen uit en probeer ook minder op social media te scrollen.
Zorg goed voor jezelf. Als je beter in je vel zit, kun je de turbulentie in je leven ook beter aan. Slaap voldoende, eet gezond en beweeg regelmatig.
Focus op het nu. Als je hier en nu leeft, kun je je geen zorgen meer maken over de toekomst.
Probeer een ademhalingsoefening. Het klinkt misschien suf, maar zulke oefeningen helpen echt om te ontspannen.
Herinner jezelf aan wat er wél goed gaat.

Meer lezen

Vervelend gevoel? Deze schrijfoefeningen uit de positieve psychologie kunnen helpen. 
Slechte dag vandaag? 7 illustraties die troost geven. 
Tips voor als het leven niet echt meer doordringt. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Washington post  Illustratie Lotte Dirks
Gepubliceerd op 7 december 2023

Scroll naar boven