Zo laat je eens een nieuw deel van jezelf aan het woord

‘Ik kan het niet.’ ‘Dat durf ik niet hoor.’ ‘Zo ben ik niet.’ Welk verhaal vertel jij jezelf? En klopt het eigenlijk (nog) wel? Gun je jezelf ook een ander verhaal?

Om vrijer en makkelijker te leven, is het belangrijk om jezelf niet te bestempelen als ‘iemand die zus of zo is’. The Voice Dialogue-methode van het Amerikaanse echtpaar Hal en Sidra Stone gaat ervan uit dat je niet uit één ik, maar uit een heleboel ikken bestaat, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken.

Bus met verschillende ikken

Je kunt je verschillende ikken zien als passagiers in de bus waar je zelf aan het stuur zit. Ze willen allemaal een andere richting op. Van je perfectionist moet je perfect rijden, je pleaser wil dat iedereen het naar z’n zin heeft en je pusher rijdt zo snel mogelijk naar de plek van bestemming. Sommige kanten van jezelf worden door je omgeving gewaardeerd, andere afgekeurd of niet gezien. Soms belandt een ik al na een terloopse opmerking, opgetrokken wenkbrauw of teleurgestelde blik van iemand uit je omgeving in de kofferbak van de bus.

Hoofdrol

Door te beseffen dat er een verzameling ikken in je woont, begrijp je de motieven voor bepaald gedrag beter. En dan hoef je niet steeds dezelfde ikken de hoofdrol te laten spelen. Als je bijvoorbeeld doorkrijgt dat je pusher weer achter het stuur zit – doordat er adrenaline door je aderen stroomt en je iets nú wilt – kun je beslissen of actie op dit moment handig is. Misschien is languit op de bank liggen wel beter voor je: dan zet je de levensgenieter achter het stuur.

Naast de pusher, de pleaser en de perfectionist bestaan er nog veel meer soorten ikken. Zoals de levensgenieter, de clown, dromer en rebel.

Deze inzichten komen uit de zine die je bij Flow 05-2023 kreeg. Bij elk nummer krijg je dit jaar een zine cadeau, met steeds een ander thema. Om uit te knippen, in elkaar te vouwen en te bewaren.

Meer lezen

Met zelfcompassie sta je jezelf toe niet perfect te zijn.
Dit kan helpen om je volle hoofd even te vergeten.
3 zinnetjes die kracht geven als het leven moeilijk doet.

Handlettering Femme ter Haar  Fotografie Getty Images  Illustratie Hadas Hayun
Gepubliceerd op 17 september 2023

Scroll naar boven