Zo leer je je kind (veilig) met geld omgaan in het digitale tijdperk

Eerst hadden we guldens, daarna kwam de euro. Dat was even wennen met al die nieuwe briefjes en munten. Maar er komt een generatie die helemaal niet meer weet wat contant geld is. Hoe leer je je kind (veilig) met geld omgaan in een wereld waarin bijna alles digitaal gaat? Wij spraken met een expert. 

Ouders vinden het steeds lastiger om kinderen de waarde van geld bij te brengen, blijkt uit een onderzoek van ING onder bijna 1000 ouders van kinderen in de leeftijd van vier tot zeventien jaar. En dat is niet gek in een wereld waarin geld steeds onzichtbaarder wordt. Want hoe weet je dan hoeveel geld je eigenlijk hebt? En hoelang je nog moet sparen voor je droom? Hopelijk helpen deze tips jullie op weg. 

Wissel af met contant en digitaal zakgeld

Om je kinderen de waarde van geld bij te brengen, is het slim om hun zakgeld zowel contant als digitaal uit te betalen. Uit het onderzoek van ING blijkt dat ook steeds meer ouders (38%) dat al doen. Daar waar in 2018 contant nog de norm(74%). Soms is dat omdat ze simpelweg geen contant geld thuis hebben, maar vaak ook bewust zodat kinderen zowel met digitaal als contant geld leren omgaan. Zakgeld is leergeld en door ze beide vormen te geven, kunnen ze in de praktijk met beide ervaring opdoen. Vandaag mogen ze de boodschappen voor mama contant afrekenen, volgende keer met de pas.

Zorg dat je kind een bankpas heeft

Vanaf zijn zesde levensjaar kan een kind al een eigen bankpas krijgen. En dat is handig, want zo kan je kind al op de basisschool oefenen met digitaal afrekenen. ‘Eenmaal op de middelbare school, moeten kinderen financieel steeds meer op eigen benen staan. Ze gaan met de bus naar school, moeten afrekenen in de schoolkantine of de sportclub. Dan is het fijn als ze er al vertrouwd mee zijn’, zo zegt Karin Wartena, Marketeer Kind & Jongeren bij ING Nederland. En voor jou fijn om te weten: je kunt als ouder de limiet op de pas voor betalen en afrekenen instellen. 

Geef je kind inzicht in het saldo

Oefenen met een bankpas kan eigenlijk niet zonder een app. Want alleen zo leert je kind de waarde van geld begrijpen. Karin: ‘Het belangrijkste is dat je je kind inzicht geeft in het saldo, anders blijft het voor een kind heel onzichtbaar.’ ING heeft al een app voor kinderen vanaf acht jaar. Maar het is aan jou om te bepalen of je kind daar verantwoordelijk genoeg voor is. Is dat niet het geval, neem dan samen een kijkje in de app en leg uit wat er met het saldo gebeurt als je de pas gebruikt. 

Spreek budgetten af en maak vergelijkingen

Met een bankpas in de hand denkt je kind wellicht dat het eindeloos speelgoed kan kopen. Zaak om snel duidelijk te maken dat het leven zo helaas niet werkt. Spreek realistische bedragen af die je kind per week of dag mag uitgeven. En zet dingen tegen elkaar af zodat je kind begrijpt dat een nieuwe game eigenlijk best wel duur is. Voor hetzelfde bedrag kunnen  jullie als gezin een week eten. 

Vergeet het aspect veiligheid niet!

De waarde van geld leren kennen is één ding, veiligheid is minstens zo belangrijk. Met een eigen rekening waarop je limieten instelt, kan je kind veilig en in een afgebakende omgeving met geld leren omgaan. Verder is het belangrijk erop te hameren dat je kind nooit zijn pincode deelt of de inloggegevens van zijn of haar telefoon. Het is hun geheim! Maak ook duidelijk dat het belangrijk is de pas meteen te blokkeren in de app als je hem kwijtraakt. 

ING helpt je kind op weg in de wereld van digitaal geld

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouders in de financiële opvoeding ook een taak voor de bank zien weggelegd. Bijvoorbeeld als het gaat om het leren veilig digitaal te bankieren, het leren omgaan met een (spaar)rekening en het sturen van betaalverzoeken via de bank app. ING neemt die taak serieus en helpt ouders en hun kinderen onder andere op weg met de Droommeter. Op de Droommeter zie je hoeveel geld er in je spaarpot zit en hoeveel er op je Kinderrekening staat. Door het geld in de spaarpot én het geld op je Kinderrekening bij elkaar op te tellen, weet je kind precies hoeveel geld hij heeft en hoeveel hij nog moet sparen voor zijn droom. Je kind krijgt ‘m cadeau bij de Kinderrekening! Lees er meer over op ing.nl

The post Zo leer je je kind (veilig) met geld omgaan in het digitale tijdperk appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven