Zo maak je een bohemian slaapkamer

Je ziet ze weleens langskomen op social media of in tijdschriften: bohemian slaapkamers. Zou jij ook graag zo’n slaapkamer willen? Met dit stijlplan lukt het.     

Vintage meubels, exotische stoffen, kleurrijke tinten en wereldse spullen met allemaal een eigen verhaal. Eén nacht in een bohemian slaapkamer is alsof je op reis bent in eigen huis. Het is thuiskomen en ontdekken op één plek. Lekker vrij, lekker boho. Hoe je dat vleugje magie zelf creëert? Hier heb je ‘m: hét stijlplan voor een boho slaapkamer.

Waar komt bohemian vandaan?

Bohemian, zoals we de stijl kennen in interieurs, is ontstaan bij de zigeuners in Frankrijk, de Roma’s. Deze mensen waren afkomstig uit Tsjechië en zetten zich af tegen de Franse cultuur en de daar geldende normen. Ze zochten naar een levensstijl die draaide om creativiteit, vrijheid en laisser faire (let it be). Bohemian betekent in het Frans dan ook niet-burgerlijk. In een interieur vertaalt dit zich naar creatief, vrij en artistiek met een oriëntaals tintje.

Een boho slaapkamer is loslaten

Als we aan een bohemian of boho slaapkamer denken, denken we aan een hoog gipsygehalte. Het verrast en is ‘niet helemaal af’, maar toch klopt het. De kleuren en artistieke toevoegingen weerspiegelen verschillende culturen. We noemen het wel een stijlplan, maar een boho woonstijl creëer je niet door een set regels op te volgen. ’t Klinkt misschien zweverig, maar laat het los en volg je hart. Van alle woonstijlen is bohemian namelijk de meest persoonlijke. Natuurlijk zijn er een aantal elementen die de stijl vormen, maar verder zijn het spullen en accessoires die voor jou waardevol zijn. Denk: kunst, bijzondere boeken, sieraden, souvenirs en ornamenten. Maar we beginnen met kleur.

Start met een bont kleurpalet

De basis van een bohemian slaapkamer mag gerust eenvoudig zijn. Witte muren en een gladde, blanke vloer zijn mooi juist, want dit schept rust en is een perfect canvas om op te kliederen met specerijkleuren (saffraan, curry), maar ook met okergeel, bordeauxrood, diep roze en aubergine. Toevoegingen in goud, messing en chroom maken het boho chic. Geen liefhebber van drukke kleuren? Houd dan een aards kleurpalet aan en speel met zwart en wit als contrasten. Kleuren uit de natuur doen het altijd goed in een bohemian slaapkamer.

Stylingtip

Creëer een bohemian balans met de 60-30-10 regel. Kies één basiskleur en gebruik die in 60% van de slaapkamer. Dit vul je aan met een tweede kleur, die je voor 30% gebruikt. De kers op de taart, eyecatchers en kleurrijke twists voeg je toe met een accentkleur, die je voor 10% gebruikt. Het maakt hier niet uit of je voor soortgelijke tinten of contrasterende knalkleuren kiest.

Kies bohemian meubels

Welke meubels maken van een slaapkamer een boho slaapkamer? Vintage is het antwoord. Het meubilair mag namelijk absoluut een verweerd uiterlijk hebben. Sterker nog, smetteloos nieuw is juist een hard contrast in een bohemian interieur. Een verweerd en karaktervol nachtkastje staat veel geloofwaardiger. Het laat je afvragen wat erachter schuilt en waar het vandaan komt. Dát is boho. Vintage meubels uit de 60’s of 70’s geven de ontdekkingsreis in eigen huis bovendien een originele twist. Ook zal het gebruik van natuurlijke materialen als hout, rotan, bamboe en riet je helpen om het bohogevoel nog meer aan te wakkeren.

Vind een droomwaardig bohemian bed

Het bed speelt een glansrijke hoofdrol in de bohemian slaapkamer. Kleden en kussens maken het een onweerstaanbare plek om te slapen en de meest comfortabele hangplek voor overdag. Onze favoriete keuze? Een hemelbed. Dat is niet alleen qua ontwerp een droomwaardige match, maar biedt ook een extra kans om textiel terug te laten komen. Stel je voor: slapen onder een hemel van stoffen. Het heeft iets knus en intiems. Style het bed met bohemian beddengoed van een natuurlijk materiaal als linnen, spreien en kussens. Stof op stof is een belangrijk element van de boho slaapkamer.

Style met bohemian accessoires: vondsten met een verhaal

De decoratie in de bohemian slaapkamer is een verzameling vondsten die jouw verhaal vertellen. Een schelp gevonden op een strand, een spiegel die je kocht op een buitenlandse markt, het Perzische tapijt dat je als student in de kringloop scoorde of een schilderij gemaakt door een oude vriend. In de boho slaapkamer combineer je alles wat je liefhebt, ook al gaat het op het eerste gezicht niet perfect samen. Het resultaat? Een slaapkamer met eigenheid en bomvol verhalen. Dát maakt het thuiskomen.

Verder mag je vloerkleden, kaarsen en planten een prominente rol geven. Liever een meer serene sfeer? Houd dan alles in dezelfde, liefst neutrale kleuren en maak gebruik van wit en zwart om definitie te geven aan de zachte kleurtonen.

Style guide voor een bohemian slaapkamer

Combineer stoffen naar hartenlust.
Fluweel, katoen, linnen, jute en wol: wees niet terughoudend in het mixen van verschillende texturen.
Prints is wat de klok slaat. Denken we aan boho, dan zien we etnische dessins en bloemenpatronen.
Textiel uit exotische delen van de wereld, zoals Perzische tapijten en Ikat, zijn perfect om de bohemian slaapkamer aan te kleden en te verzachten.
Gedrapeerd over het bed, opgehangen tegen een muur, wat gunstig is voor de akoestiek, of verwerkt in kussenslopen van sierkussens. Voor een boholook laat je stoffen veelvuldig terugkomen.
Het bed opmaken of, erger nog, strijken? Doe geen moeite: werp plaids nonchalant over een stoel of het voeteneind.
Macramé is een handwerktechniek die bestaat uit het knopen van draden. Zin om te fröbelen? Met deze DIY macramé je zelf een plantenhanger.

Dit artikel verscheen eerder op Vtwonen.nl

Meer lezen

Duurzamer leven per kamer in huis: de slaapkamer.
Cluttercore is de nieuwste interieurtrend: je mag aan een huis zien dat erin geleefd wordt. 
Een uniek interieur? Dit boek helpt je aan vintage-pareltjes.

Tekst Redactie Vtwonen  Fotografie Brizmaker/Getty Images
Gepubliceerd op 19 oktober 2023

Scroll naar boven