Zo maak je een walk-in closet

Altijd al een inloopkast willen hebben? Hier lees je hoe je dat voor mekaar krijgt – ook als je geen extra kamer hebt. 

Het is de heilige graal onder interieur- en modeliefhebbers: een walk-in closet. Een aparte ruimte waar al je kleding en schoenen uitgestald kunnen worden en direct zichtbaar zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n inloopkast creëert in de slaapkamer – of in een aparte ruimte.

Kies de juiste vorm voor een walk-in closet

Wil je aan de letterlijke definitie van een walk-in closet voldoen, dan zul je een kamer over moeten hebben. Afhankelijk van het formaat van de ruimte kun je kiezen voor een U-vorm, L-vorm of I-vorm. Bij de U-vorm vind je kasten aan beide kanten van de ruimte én aan de achterkant, bij de L-vorm wordt er een kast geplaatst aan één zijde en de achterkant van de kamer en bij de I-vorm staat er een grote open kast aan één kant van de kamer. De I-vorm is de meest praktische en haalbare vorm voor kleine kamers.

Maatwerk of kastensysteem

Vervolgens is het zaak om te bepalen of je de kastindeling op maat laat maken of voor een open kastensysteem gaat. Zorg in beide gevallen voor eenheid door met hetzelfde systeem of materiaal te werken. Nadat je deze keuze hebt gemaakt, bepaal je aan de hand van je huidige kleding- en schoenencollectie aan welke indeling de nieuwe kast moet voldoen. Heb je vooral behoefte aan hangruimte? Of kun je een volledige kast wijden aan je schoenencollectie? Jouw collectie bepaalt hoe de walk-in closet eruit komt te zien. Kies ook voor lades voor accessoires en werk met manden voor losse spullen.

Sfeer toevoegen aan een inloopkast

Naast het praktische deel is sfeer net zo belangrijk. Vloerbedekking maakt de boel knus, maar een mooi kleed doet ook wonderen. Wat denk je van deze ronde kleden bijvoorbeeld? Heb je genoeg ruimte? Dan kan een zitmeubel of een bijzettafel een fijne toevoeging zijn. Daarnaast is het essentieel om met het juiste licht te werken. Dimbare spots zijn een uitstekende optie omdat ze geen ruimte innemen, genoeg licht bieden als het nodig is en gedimd kunnen worden tijdens sfeermomenten.

De laatste stap is de aankleding. Een walk-in closet draait primair om het opbergen van kleding, schoenen en accessoires. Kies daarom voor een kast in een neutrale kleur: lichte tinten of donkerbruin/zwart doen het altijd goed. Plaats een grote passpiegel en speel met verschillende kleine spiegels of fotolijsten. Strak en minimalistisch is ook een prima optie. In dit artikel vind je 3 essentiële tips voor het stylen van een open kast.

Walk-in closet creëren zonder extra kamer

Heb je geen extra kamer beschikbaar, dan kun je het walk-in closet-gevoel prima faken. Kies voor een open kast in een I-vorm of, als je de ruimte hebt, zelfs een L-vorm. Ook nu geldt dat je voor een kastsysteem kunt gaan of de kast op maat kunt laten maken.

Je kunt ook zelf aan de slag. Zo draai je met houten balken en mdf-platen vrij eenvoudig een kast in elkaar. Gebruik onhandige ruimtes, zoals moeilijke hoeken of schuin aflopende daken, om extra kastruimte te creëren. Ben je niet zo handig? Met een of twee minimalistisch kledingrekken (zoals op de foto hieronder), een schoenenrek en wat planken kom je ook een aardig eind.

Kamer opsplitsen

Wil je het inloopgevoel nabootsen, dan is het een optie om een kamer in tweeën te delen met een open kast. Ook kun je dit gevoel opwekken door de kast gewoon tegen de muur te plaatsen en een gordijn of glazen pui te gebruiken om een aparte ruimte rond de inloopkast te creëren.

Dit artikel verscheen eerder op Vtwonen.nl.

Meer lezen

Upcycling: 3 websites om te starten. 
Een jungle in je huis: 8x makkelijk te verzorgen grote kamerplanten.
Slow living: 4 tips voor een langzaam interieur.

Tekst Redactie vtwonen Illustratie Ana Hard
Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Scroll naar boven