Zo pak je een ingewikkeld gesprek het beste aan

Hoe respectvol ga jij om met de ander, als je het oneens bent met elkaar? Uit onderzoek blijkt dat respect cruciaal is, als je samen ergens uit wil komen.  

Aretha Franklin zong het al: “R-E-S-P-E-C-T,  find out what it means to me”. Ook de Amerikaanse Dr. Diane Johnson, van Tufts University in Boston, is overtuigd van het belang van respect. Tijdens haar werk als organisatiedeskundige merkte ze op dat als mensen het niet eens met elkaar werden, er vaak een gebrek aan respect was. Ze besloot het fenomeen te onderzoeken en concludeerde inderdaad dat respect cruciaal is, bij moeilijke kwesties. Voorbeeld: als een rechter een vonnis met respect uitspreekt, ervaart de veroordeelde het rechtssysteem eerder als fair.

Zeven stappen naar meer respect

Johnson bedacht daarop een stappenplan, om mensen bij ingewikkelde gesprekken te helpen. Ze noemde het plan The 7 Elements of Respect, dat dan ook zeven stappen kent.

Erken het conflict, laat merken dat je de ander begrijpt en dat je samen vooruit wil
Hou in de gaten of je eerlijk en trouw aan jezelf blijft
Sta open voor nieuwe perspectieven door aandachtig te luisteren
Besef hoe belangrijk het is om empathisch met anderen om te gaan
Wees bescheiden en laat pretenties of gevoel voor ego varen
Merk op hoe deze aanpak impact heeft op je eigen motivatie
Oefen het opbouwen van relaties en verbindingen met anderen.

Betekenisvoller contact

In een aflevering van de podcast The Science of Happiness. Komt de arts Omar Guzman aan het woord. Op de eerste hulp in een ziekenhuis in Californië heeft hij elke dag opnieuw vluchtig contact met verschillende patiënten. Hij wilde die interacties betekenisvoller maken – voor hemzelf én zijn patiënten – en paste het stappenplan met succes toe. Zo kwam hij er eens achter, door echt goed te luisteren, dat een patiënt ook een dokter in de familie had. “Zo groot is de gemeenschap hier niet, dus ik kende die persoon. Waardoor de patiënt zich veiliger voelde in mijn handen.”

Meer lezen

Deep listening: écht luisteren en de ander ruimte geven tijdens een gesprek.
Ga je confrontatie altijd uit de weg? Dit stappenplan kan je helpen.
Zo blijf je mindful in een ruzie. 

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron Greater Good Magazine Fotografie Bárbara Lanzat/Stocksy
Gepubliceerd op 5 oktober 2023

Scroll naar boven