Zo perfectionistisch dat je alles uitstelt: deze sleutelwoorden helpen

Op vakantie krijg je vaak nieuwe ideeën: wat ga je anders doen als je weer thuis bent? Online stagiaire Layla Zafari wil stoppen met uitstellen en gewoon beginnen.

Elke vakantie neem ik me voor om alles op te pakken wat ik heb laten liggen: nieuwe boeken lezen, ongelezen tijdschriften doorbladeren, werken aan m’n eigen boek, nadenken over m’n nieuwste gedichten, op bezoek gaan bij die ene vriendin aan de andere kant van het land, een nieuwe taal leren – er komt geen einde aan.

‘Niet wachten, gewoon beginnen’

Door mijn pietje-precieskarakter stel ik veel dingen uit tot ‘het moment daar is’. Het resultaat? Een to do-lijst die zó oneindig is dat ik helemaal geen plezier meer beleef aan de dingen die erop staan.

‘Niet wachten, gewoon beginnen’ zijn daarom mijn nieuwe sleutelwoorden. Zelfs als dat betekent dat het niet vanaf het begin al pico bello gaat. Hoe goed je iets ook probeert te doen, het leven (en je brein) zit vol onverwachte wendingen. Garanties op succes heb je daarom nooit.

Perfectionisme laten varen

Gek genoeg krijg ik nu meer gedaan, beleef ik meer plezier en ervaar ik het hele jaar een minivakantiegevoel. Het proces is wat rommeliger, maar op de lange termijn voelt het laten varen van perfectionisme perfect.

Lees meer

Lekker niet perfect: ‘maak jezelf alsjeblieft niet wijs dat je je altijd goed moet voelen’.
Zo haal je andere ‘ikken’ in jezelf naar boven.
Hoe omarm je imperfectie? 4 inzichten.

Tekst Layla Zafari  Fotografie Akela – from alp to alp/Stocksy
Gepubliceerd op 24 juli 2023

Scroll naar boven