Zo skip je sporten zonder schuldgevoel (en is je huis spic en span)

Die work-out overslaan is soms erg verleidelijk. Want we hebben nog zo veel andere, belangrijke dingen te doen. Het huis poetsen bijvoorbeeld, en als je dat op deze manier doet, hoef je je over dat skippen ook niet schuldig te voelen.

“De repetitieve bewegingen die je maakt tijdens het schoonmaken van je huis, doen zeker iets voor je lijf,” vertelt personal trainer Stephanie Thomas aan The New York Times. “Een flinke poetssessie kan spierversterkend zijn.” En helemaal als je er bepaalde oefeningen aan toevoegt of gewoon bewust bent van de manier waarop je een klus aanpakt, volgens Thomas.

Poetsen in plaats van sporten? Dit zeggen deskundigen

Wil je echt dat jouw schoonmaakronde een manier is om aan (extra) lichaamsbeweging te komen, doe het dan twintig tot dertig minuten per dag. Dat adviseert Duston Morris, hoogleraar gezondheidsbevordering en gezondheidsgedrag aan de Maryland University of Integrative Health. “En wissel af, voor een goede spierbalans. De ene dag ga je stoffen en doe je de was, de volgende dag de badkamer, op andere dagen stofzuigen en vegen,” vertelt hij.

Hoewel je door te schoonmaken een gelukshormoon kunt aanmaken (ja, echt), is het soms natuurlijk fijner om wél naar die yogasessie, sportschool of dansles te gaan. Een portie buitenlucht is ook prettig voor je fysieke en mentale gezondheid. Maar voor wie soms van zijn poetsronde een goede work-out wil maken, geven Morris en Thomas tips.

Zo maak je van schoonmaken een ‘house cleaning workout’

Voeg oefeningen toe: doe squats terwijl je de ramen lapt, maak lunges terwijl je veegt of ga telkens even op je tenen staan wanneer je hoge plaatsen afstoft.
Doe niet alles met je dominante kant, dus als je rechtshandig bent, is het ook goed om de voegen met links te schrobben.
Ook iets relatief passiefs zoals de was opvouwen kun je intensiever maken door om de vijf kledingstukken wat oefeningen te doen. Bijvoorbeeld jumping jacks.
Het schoonmaken van de douche of uitruimen van de vaatwasser is een goede full body workout doordat je moet bukken en weer omhoog komt.
Probeer, in plaats van om meubels heen te stofzuigen, spullen van hun plek te halen. Het verslepen van een salontafel of optillen van de stoelen is ook een kans op extra beweging.
Ten slotte: het spreekt misschien voor zich, maar als je opruimen en schoonmaken écht vol overgave doet, kan dit ook bijdragen aan je benodigde portie lichaamsbeweging. Ga maar helemaal los op de verkalkte kraan, schud je lakens heel flink uit of stofzuig op een drafje.

Meer lezen

Angstig of gestrest? Je huis schoonmaken helpt, blijkt uit onderzoek.
Bewegen met de ‘walking workou’: zo combineer je wandelen met oefeningen (ook thuis).
Niet de sportschool in maar dansen: zo maak je sporten weer leuk (+ nog 11 ideeën).

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron The New York Times  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 18 februari 2024

Scroll naar boven