Zo verwelkom je een egel in je tuin

Het gaat niet goed met de egel: in de laatste tien jaar is de helft van alle egels in Nederland verdwenen. Gelukkig is daar het egelhuispakket van Natuurmonumenten.  

De egel heeft het zwaar in Nederland. Er is steeds minder leefruimte en dan sterven er ook nog eens 135.000 egels per jaar bij het oversteken in het verkeer. Het goede nieuws is dat we de egels een handje kunnen helpen. Nederland heeft namelijk wel drie miljard vierkante meter aan tuin: plaats genoeg voor talloze egelhuizen.

Winterslaap-klaar

Tuinen zijn een belangrijk leefgebied voor egels. Ze vinden er eten en kunnen er schuilen. Wanneer een egel zich thuis voelt in jouw tuin, hoeft ie minder grote afstanden af te leggen om op zoek te gaan naar eten, en is de noodzaak om over te steken ook kleiner. Met de winter in zicht, is het nu het perfecte moment om een huisje in je tuin te bouwen. Aan het einde van de herfst gaan ze namelijk op zoek naar een geschikte plek voor hun winterslaap.

Een logé in je tuin

Met het gratis egelhuispakket van Natuurmomenten, bouw je gemakkelijk een huis voor de dieren. In het pakket zitten instructies en een aantal tips hoe je je tuin egel-proof maakt. Zo vinden egels het fijn om verschillende rommelhoekjes te hebben. Ook is het belangrijk dat het huisje op een beschutte plek staat, want egels gaan graag ongezien naar binnen en buiten. Wil je checken of een egel al bij je is ingetrokken? Til het huis niet op, want daar kan de egel van schrikken, waardoor je kans loopt dat ie verhuist. Kijk liever naar pootafdrukken, drolletjes of verschoven bladeren: ook zo weet je dat je een nieuwe buurvrouw of -man hebt.

Ook een egelhuis bouwen? Hier kun je het pakket aanvragen.

Meer lezen

Tegel eruit, groen erin: beter voor de natuur én onze (mentale) gezondheid.
Hier wonen muizen in Hobbit-huizen.
Slow tuinieren met Petra.

Tekst Nadie van Moorselaar  Fotografie Anne Coatesy/Getty Images
Gepubliceerd op 30 september 2023

Scroll naar boven