Zo zorg je voor een schone lei in je dateleven (en waarom je dat wilt)

Iedereen met wie je contact hebt, neemt psychische ruimte in beslag, vertelt de Amerikaanse psychotherapeut Nick Fager aan The New York Times. Al die berichten en (nieuwe) relaties – of het nu liefde wordt of niet – kunnen zorgen voor onrust.  

Raak je lamgeslagen van alle datingapps? Ben je overweldigd door alle profielen en potentiële matches en heb je geen zin meer in nieuwe contacten? Als je een bezem door je dateleven haalt, ontstaat er vanzelf weer ruimte in je hoofd (en krijg je weer zin in de liefde).

Deskundigen geven tips om je dateleven op te schonen en er weer met frisse energie en een kalme geest naar te kijken.

1. Zet grenzen voor apps

Het scala aan datingapps is groot. En dan hebben we het nog niet eens over social media die ook weleens zo worden gebruikt. Door duidelijke grenzen voor jezelf te zetten, kun je voorkomen dat alle apps je overweldigen.

Volgens de Amerikaanse datingcoach Lamont White kun je beginnen door af te spreken om niet meer dan twee apps tegelijkertijd te gebruiken.

Ook als je aan het swipen bent geslagen, wil je volgens White grenzen stellen: “Spreek af dat je maximaal tien of twintig minuten per dag de app gebruikt en dat je iedereen die je naar rechts swipet ook daadwerkelijk een berichtje stuurt. Dat voorkomt dat swipen een gedachteloos proces wordt.”

Probeer daarnaast met maximaal vijf personen tegelijkertijd te praten en verwijder contacten die zijn gestrand. Voel je een klik? Spreek af in het echt. Ook al kost daten energie, het eindeloze appen kost dat ook.

2. Luister naar je gevoel

Als iets niet helemaal goed voelt, is dat vaak ook zo. Al helemaal als het aankomt op iets kwetsbaars als de liefde. Volgens klinisch psycholoog Lisa Blum wil je daarom alert zijn op kleine gedragingen van de ander die je een minder goed gevoel geven, met name in het eerste contact.

We hebben de neiging om zulk gedrag weg te rationaliseren, maar volgens Blum helpt het om niet investeren in een relatie die niet op de juiste voet begint.

3. Onderzoek wat je echt wilt

Volgens de Amerikaanse relatiecoach Samantha Burns wil je voor jezelf duidelijk maken wat je precies zoekt en waar je behoeftes liggen. Als je niet weet wat je wilt en overal op ingaat, wordt het al snel rommelig. Er ontstaan relaties en contacten die misschien niet in lijn zijn met jouw waarden en behoeften, maar waar je wel iets mee moet.

Kijk terug naar je vorige relaties of dates en schrijf op wat je waardeerde (of niet) en wat er miste. Hoe duidelijker jij hebt wat je zoekt in een ander, hoe makkelijker en overzichtelijker de zoektocht is.

4. Leer om (sluimerende) contacten af te sluiten

We hebben allemaal wel ’s iemand geghost. Begrijpelijk, maar volgens Nick Fager zorgt het laten sudderen van contact voor een open eindje in je hoofd. Zo’n onafgesloten relatie kan je mentaal alsnog bezig houden. En niet alleen jou, maar ook degene aan de andere kant van de lijn.

Sluit relaties of contact af als het niet werkt of nergens tot leidt, zegt de psychotherapeut. Hoe? Door simpelweg te zeggen dat het niet voelt als een match en vervolgens beleefd afscheid te nemen. Duidelijkheid is vriendelijkheid.

Lees meer

Deze socioloog legt uit waarom relaties steeds vaker stranden.
Hoe slow daten je helpt om echt connectie te maken.
Voor als je moe bent van dating apps: date-me docs zijn de nieuwe trend.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Katharina Roehler  Bron NYT

Scroll naar boven