Zoek je nog een boekenclub? Kom bij Club Lees

Iedere maand een gratis boek lezen, gewoon op je telefoon. Het kan bij de online leesclub van de VPRO: Club Lees.

Club Lees is de online leesclub van de VPRO: vooral voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar eigenlijk voor iedereen die graag leest. Je downloadt de app en voilà, je zit al bij de club. Iedere maand lees je een gratis boek op je telefoon. Dit kan een boek uit ieder genre zijn: van literaire romans tot scifi, van youngadultfictie tot poëzie en van non-fictie tot een spannende thriller.

De clubleden

Club Lees bestaat uit een harde kern van vier leden: singer-songwriter Naaz (in Flow 7 stond een interview met haar), filmmaker en dichter Lemuël de Graav aka Lemu, booktokker Noah de Campos Neto en acteur en theatermaker Hanneke van der Paardt. Iedere maand mag een van de vier een boek kiezen. Naaz was als eerste aan de beurt en koos voor het boek 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld van Elif Shafak. “Ik vind dit boek zo poëtisch en mooi geschreven, terwijl het tegelijkertijd heel makkelijk leest,” vertelt Naaz in een introductievideo in de app. “Ik gun iedereen om zich zo gezien te voelen als ik, toen ik dit boek voor het eerst las.”

In de kantlijn

Bij Club Lees staat de leeservaring centraal. Wat doet het boek met je? Welke inzichten heb je erdoor gekregen? Zou je het boek aanraden aan je vrienden? Het leuke is dat de app een kantlijn heeft waarin je notities kunt maken. Kwestie van de zinnen markeren en er een reactie bij plaatsen. De mensen in jouw club kunnen dan je inzichten lezen en daar weer op reageren. Zo ontdek je bijvoorbeeld welke passage Naaz persoonlijk raakt en deelt Hanneke een video die bij dat hoofdstuk past. Zo wordt het lezen interactief en is het een gezellige boel in de kantlijn.

De boekbespreking

Net als een reallifeboekenclub komt ook Club Lees na het lezen van een boek samen. Alleen dan digitaal, zodat iedereen erbij kan zijn. Tijdens de Club Lees Meet-up wordt het boek besproken, verdiep je je nog meer in het onderwerp en kun je ervaringen uitwisselen.

Voor alle snelle lezers: je hebt nog tot en met 19 november de tijd om het eerste boek te lezen. Daarna verdwijnt het uit de app en is het tijd voor een nieuw boek. Welke dat wordt, is nog een verrassing.

Meer lezen

Marijes boekentip: 50 boeken die je blikveld verbreden.
Wat er zo fijn is aan het hebben van een clubje.
6 tips om weer verliefd op lezen te worden.

Tekst Nadie van Moorselaar  Fotografie Tengbeh Kamara via VPRO
Gepubliceerd op 9 november 2023

Scroll naar boven