Zomer in de Savoie: dit zijn de 10 leukste activiteiten

Je voorjaars- of zomervakantie vieren in de Franse Alpen, jazeker, absoluut doen! Want de Alpen zijn er niet alleen om heerlijk te skiën, de Alpen zijn ook magisch in de zomer. Denk aan besneeuwde bergtoppen met de helgroene weiden, het rijke fauna en flora, knalblauwe meren, uitdagende rivieren en mooie dorpjes. Niet zo gek dus dat menigeen na een vakantie in de bergen ontspannen en vol positieve energie thuiskomt.

De bergen zijn trouwens ook perfect om eens ets nieuws te proberen of je grenzen te verleggen. Denk aan een trektocht, een overnachting in een berghut of stort je in het avontuur: zip-linen, hangen aan een rots en star gazen op 1.800 meter hoogte. En dat precies, ga ik allemaal alvast voor jou doen. In Vaujany en omgeving, een van de mooiste plekken in de Savoie.

Savoie, hoe kom je er?

Wij zijn het gebied Savoie gaan verkennen. Je weet wel, daar bij de Alpe d’Huez en schuin bij de Mont Blanc. Je vliegt vanaf Amsterdam in een kleine anderhalf uur op Lyon of Geneve. Ligt eraan waar je wilt starten. Een huurauto is een must. Je kunt natuurlijk ook zelf met de auto. Maar wat nog leuker is: ga met de trein, zie je ook nog eens wat. Met de Thalis naar Parijs en daar stap je over naar Lyon. Je hebt ruim de tijd om over te stappen en zelfs een kopje koffie te drinken. Heel relaxt. In Lyon kun je de bus of nog een trein pakken naar verschillende dorpjes of je huurt daar een auto. Totale reisduur met de trein: 7 uur.

Savoie is the summer place to be

De Savoie is een van het mooiste, drukstbezochte en zo’n beetje oudste skigebied van Frankrijk. En skiën kun je natuurlijk als de beste in de Alpen. Maar wat waarschijnlijk minder bekend is wat voor toffe dingen je er allemaal in de zomer kunt doen. Dat is op prachtige plekken die anders onder de sneeuw liggen kunt slapen. En hoe ontzettend zen je er eigenlijk wordt. Ik start in het noorden in het gemoedelijke dorpje Peisey-Vallandry. Vanaf Lyon ben je er met de auto binnen 2.15 uur en de trein in 3.30 uur. Het dorp ligt op 1.600 meter hoogte in het wintersportgebied Les Arcs, deel van Paradiski. Je hebt fenomenale uitzichten op onder andere de rivier L’Isère en de Mont Pourri van 3.779 meter. Vallandry werd in de jaren ’80 aangelegd als aanvulling op Plan Peisey, et voila: Peisey-Vallandry was geboren.

Deze trip eindig ik in Vaujany op 1.250 meter. Dit dorp is een beetje meer richting het zuiden. Vaujauny is een superfijn, vriendelijk en een nog vrij rustig dorp (ook in de winter) echt gericht op de wintersport en zomervakantie. Het dorp is gebouwd op drie niveaus met een eigen doel: slapen, eten, sporten. Leuk weetje: dit van oorsprong landbouwdorp telde 200 inwoners in 1980 totdat het werd ontdekt als skiresort. Nu ontvangen ze 3000 toeristen per jaar. Dit is trouwens ook het enige dorp van Alpe d’Huez. Vanaf hier is Genève trouwens dichterbij dan Lyon, is makkelijker vliegen. Op dit moment zijn ze een groot sportcomplex aan het bouwen waar je kunt tennissen, hand- en basketballen en nog veel meer. Maar de twee dorpen bieden meer, en zeker in de zomer!

L’Alpette met de verschillende mooie hikeroutes

Scroll naar boven