Activiteiten ouderen: 5 tips om te knutselen met bejaarden

Velen die in de begeleiding van ouderen werken, in een bejaardenhuis of zorginstelling, zijn aan het bedenken van activiteiten veel tijd kwijt. Internet schiet dan te hulp. Vandaar deze reeks aan activiteiten voor ouderen. Dit maal richten we ons op een aantal knutsel activiteiten. Knutselen wordt gewaardeerd onder de ouderen. Maar op verschillende niveaus kan er geknutseld dan wel creatief geactiveerd worden. Bij dementerende ouderen kan het niveau iets lager liggen, afhankelijk natuurlijk van de mate van dementie. We gaven dit bericht gekscherend de titel knutselen met bejaarden, maar dat bedoelen we natuurlijk respectvol.

Activiteiten voor Ouderen: Knutselen

 1. Schilderen
  Koop een aantal schildersdoeken voor de ouderen (Deze hoeven niet veel te kosten, bij Xenos zijn de prijzen erg laag voor een klein schildersdoekje) Een paar klodders verf op een schoteltje en schilder (samen) een vergezicht, stilleven, zee, bloem, zonsondergang etc.
 2. Bloemschikken of stukjes maken
  Voor ieder een oase in bijvoorbeeld een potje (tuincentrum) en op basis van het jaargetijde een bloemstukje maken. Pasen met paastaken en eieren, Kerststukjes, Zomerbloemen in een vaasje.
 3. Kaarten maken
  Aan de hand van oude tijdschriften en karton kun je foto’s en illustraties knippen, en van de teksten kan een groet worden gevormd voor een verjaardag, trouwerij of iets dergelijks. Enthousiasme zal er altijd zijn met deze activiteit.
 4. Schaal maken van papier maché
  Met papier maché kun je verschillende vormen maken, zoals een schaal, maar nog veel meer. Daarna kun je ze laten beplakken met cadeaupapier en eventueel voorzien van pootje van eierhouders. Als laatste lakken dan zijn ze nog bruikbaar ook!
 5. Koude hapjes maken
  Geef iedereen duidelijke recepten met bijbehorende ingrediënten en maak de koude hapjes mooi met diverse garnituur! Denk aan Gevulde tomaten, vruchten salade.

Al met al een aantal creatieve knutsel activiteiten om te ondernemen met hulpbehoevende senioren. Stuk voor stuk ontspanning en plezier.

Scroll naar boven