DIY in één middag: bloemenpatronen tekenen

Paar uur tijd over om aan de slag te gaan? Illustrator en designer Polina Oshu laat zien hoe je zelf kleurrijke bloemenpatronen maakt.

Dit heb je nodig

Klein schetsboek met glad papier, geschikt voor stiften (Die van Polina is van het merk Leuchtturm1917 in A6-formaat.)
3 acrylmarkers met een dunne punt (Polina werkte hier met markers van het merk Posca (maat PC-1M) in lichtblauw, rood en wit.)

En zo maak je een bloemenpatroon

Als eerste denk je na over het ontwerp. Wat zijn je favoriete bloemen? Welke kleurencombinaties vind je mooi? Blader bijvoorbeeld door een (foto)boek met bloemen, wandel eens door een botanische tuin of koop wat losse bloemen bij een bloemenwinkel. In het voorjaar kun je je laten inspireren door je eigen tuin of balkon. Polina’s inspiratiebron voor deze les waren lelievormige tulpen in een klassieke combinatie van kleuren: wit, cyaan en rood.
Teken de contouren van de bloemen. Begin met de rode bloemknoppen. Plaats ze min of meer gelijkmatig, zoals bij een stippenpatroon op stof. (Zie foto 1)
Teken nu de blauwe stelen en de contouren van de bladeren. Probeer alle ruimte gelijkmatig te vullen, zonder al te grote lege plekken tussen de bloemen. (Zie foto 2)
Alle stelen en de contouren van de bladeren getekend? Dan kun je beginnen met inkleuren. (Zie foto 3)
Teken ten slotte de details op de bloemen en op de achtergrond. Laat een laag altijd eerst drogen voordat je er een nieuwe overheen aanbrengt. (Zie foto 4)
Je kunt de achtergrond gewoon wit laten. Toch liever een gekleurde achtergrond? Als je een lichte kleur gebruikt, kun je ’m het beste als eerste aanbrengen en goed laten drogen: de bloemen teken je dan over de gekleurde achtergrond heen. Kies je een donkere achtergrondkleur, breng ’m dan pas aan als de bloemen al zijn getekend – dus om de bloemen heen.

Polina: ‘Ik vind het leuk om het eindresultaat te zien! Deel je bloemenpatroon op Instagram met #floralpages, en vergeet @flow_magazine niet te taggen.’

Meer lezen

Je kunt ook zelf een herbarium maken: dat doe je zo.
Liever collages maken? Zo start je.
Zo maak je een stop-motion animatie in één middag.

Tekst Caroline Buijs  Fotografie en illustraties Polina Oshu
Gepubliceerd op 15 maart 2023

Scroll naar boven