Categorieën
RSS feeds

Een origineel cadeautje voor de feestdagen: maak zelf een haarband

Een zelfgemaakt cadeautje kost weinig geld, is duurzaam en geeft een persoonlijk karakter aan je geschenk. Deze gedrapeerde haarband is net even anders en kost maar een uurtje om te maken.

Het enige wat je moet weten is de hoofdomvang van degene voor wie de haarband is (er zijn vást wel manieren om daar onopgemerkt achter te komen). Gebruik een gebreide (rekbare) stof of zelfs twee verschillende stofjes. Je kunt deze haarband op twee manieren dragen: met de drapering óf het bandje bovenop.

Wat heb je nodig:

De basisbenodigdheden om te naaien.
Twee banen stof van 8 centimeter x ‘je hoofdomvang’ plus 3 centimeter extra voor de lengte. Knip de stof in de breedte voor extra rek of in de lengte voor iets minder rek.
Een lapje stof van 12 x 5 centimeter voor de afwerking.

Werkwijze:

Vouw de stof met de goede kant naar binnen gekeerd dubbel en speld de haarband langs de lange kant aan elkaar. Stik die naad met een rechte steek en daarna nog een keer met een zigzagsteek dicht tegen het eerste stiksel aan of één keer met een lockmachine. (Zie ook onderstaande truc om de band te keren. Sushistokjes gebruiken kan ook.)
Trek de binnenkant naar buiten.

Een truc om niet al te smalle banden binnenstebuiten te keren

Vouw de stof dubbel, maar leg nu langs de binnenkant, tegen de stofvouw aan een koordje of bandje dat je aan één uiteinde mee vastspeldt en stikt, gelijk met de lange zijkant.
Trek vervolgens het bandje zo naar je toe, dat het uiteinde waar het bandje aan vastzit, jouw richting opgaat. Soms moet je deze manoeuvre een beetje op gang helpen. Trek de stof dan rondom het begin wat naar buiten, blijf licht trekken en ineens trek je de band zo in één keer naar buiten.
Knip het bandje zo dicht mogelijk tegen het uiteinde van de band af en gebruik het voor de tweede band.

Pers de banden plat en leg de ene helft dubbelgevouwen voor je en trek de andere erdoorheen waardoor het gedrapeerde effect kan ontstaan.
Pas de band af met in elke hand twee banden op elkaar zodat er vier uiteinden op elkaar komen te liggen. Zorg dat de banden prettig strak om je hoofd zitten en de haarband niet wegwaait bij een beetje tegenwind.
Zigzag in één keer de vier banden aan elkaar.
Pers het lapje stof van 12 x 5 centimeter plat.
Wikkel het middenachter strak of wat minder strak (voor meer of minder plooitjes) om het stiksel heen en naai het met de hand aan de binnenkant met kleine steekjes vast.

Volg onze training Paper Love

Wil je ook creatief aan de slag? Flow-crafters Lisa Manuels (Elle Aime) bedacht samen met Erika Harberts (Mikodesign) acht projecten om met het papier uit het Flow Book for Paper Lovers aan de slag te gaan, zoals een mini-schrift en een opbergmapje. In acht video’s krijg je stap voor stap uitgelegd hoe je deze paper goodies maakt. Je kunt de training in eigen tempo volgen, in je ééntje, of samen met anderen tijdens een craftnight of crafternoon. Meer weten? Hier vertellen we je er alles over, en krijg je een kijkje in de training.

Meer lezen

Nienke van Leverink schreef nog meer artikelen over beginnen met naaien.
4 boeken om zelf kleding te maken.

Tekst en fotografie Nienke van Leverink  Patroon haarband Het grote naaiboek

BRON