Even van de hitte af in natuurwater? Hier moet je op letten wanneer je gaat zwemmen

Met deze hitte is thuiswerken bijna niet te doen (we feel you) en het liefst zouden we ons de hele dag in koel water willen bevinden. Je kan natuurlijk onder een koude douche gaan staan, maar je kunt ook lekker naar het plaatselijke meer of strand gaan. Wil je gaan zwemmen in zulk natuurwater? Dan is het verstandig om niet lukraak een bommetje te doen, maar eerst te checken of het water blauwalg bevat. 

Zwemmen in natuurwater

Blauwalg komt in zwemplassen, riviertjes en beken voor, en hoe warmer, hoe vaker. Een duik nemen in het bevuilde water is af te raden, want kan allerlei nare gevolgen met zich meebrengen.

Giftige afvalstoffen

Allereerst, wat is blauwalg? De naam doet anders vermoeden, maar het is eigenlijk helemaal geen alg. Zwemwater.nl meldt dat het in feite een bacterie is, die als deftige benaming ‘cyanobacterie’ heeft. Als blauwalgen bloeien, vormen ze een drijflaag aan de onderkant, die langzaam afsterft. En tijdens dit proces komen de giftige afvalstoffen in het water terecht.

Klachten

Warm water is een perfecte broedplaats voor de bacterie. Door de aanhoudende droogte momenteel staat veel water laag, en warmt het dus ook sneller op. Precies daarom wordt er in warme tijden zoals deze veel gewaarschuwd voor blauwalg. In aanraking komen met blauwalg kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, en maag- en darmklachten. In sommige gevallen kan het ook irritaties aan huid en ogen veroorzaken.

Veilig zwemmen

Om zeker te zijn dat het water waarin je zwemt veilig is, is het belangrijk om de kleur én geur ervan in de gaten te houden. Heeft het meertje een vreemde kleur of ligt er een laag algen op het water? Dan is het af te raden om te gaan zwemmen. Tijdens het badseizoen – van 1 mei tot 1 oktober – worden officiële zwemplekken gecontroleerd. Wanneer er blauwalg gevonden is, wordt dit hier aangegeven.

Lees ook
Handig! Met dit hitteplan kom je de komende dagen wel door

Stappenplan

Het is dan ook aan te raden om alleen in officieel zwemwater te zwemmen tijdens de warmte. Zo loop je het minst kans om per ongeluk in verontreinigd water te zwemmen. Ben je toch in aanraking gekomen met blauwalg? Stap dan zo snel mogelijk onder de douche bij thuiskomst, zodat je de giftige stoffen van je af kunt spoelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty

The post Even van de hitte af in natuurwater? Hier moet je op letten wanneer je gaat zwemmen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven