Hoe zelfliefde je helpt bij die strenge stem in je hoofd

We kunnen zo streng voor onszelf zijn. Gek eigenlijk, want het maakt het leven er niet makkelijker op. Laat staan leuker. Hoe ontwikkel je meer zelfliefde en laat je strenge gedachten gaan?

Zelfliefde is ‘een staat van waardering voor jezelf die groeit door acties en die onze fysieke, psychologische en spirituele groei ondersteunen’, aldus PsychologyToday. We verzamelden de ins en outs om de liefde voor jezelf te laten groeien, zelfcompassie te ontwikkelen en met mildheid naar jezelf te kijken.

Zelfliefde en negatieve gedachten

Alles wat je aandacht geeft groeit. En dat werkt ook zo met negatieve gedachten. Negatieve gedachten an sich zijn niet slecht, maar wel als ze in je hoofd blijven leven en daar steeds groter worden. Wat doe je dan?

Hoe je negatieve gedachten loslaat.

Volgens schrijver Mo Gawdat zijn het niet de gebeurtenissen die je van streek maken, maar de negatieve gedachten erover. En die kun je sturen.

Zo stuur je negatieve gedachten de goede kant op.

Eigenwaarde en andermans mening

Eigenwaarde is het gevoel dat je er mag zijn en ruimte in mag nemen, vertelt klinisch psycholoog Adia Gooden. Adia: “In plaats van geloven in mezelf, zocht ik goedkeuring in externe factoren, zoals perfectionisme, druk zijn en een relatie.” Hoe laat je andermans goedkeuring los?

Leun je (te) vaak op de mening van anderen? Hoe waardigheid je kan helpen.

Minder perfect hoeven zijn

Het lijkt tegenwoordig steeds lastiger om lief voor jezelf te zijn, niet te veel te verlangen en minder perfect te durven zijn. Hoe komt dat? De Belgische arts en mindfulnesstrainer David Dewulf verdiept zich er al vele jaren in.

Hoe kun je vriendelijker zijn voor jezelf en hoe kan het allemaal wat minder perfect?

Zelfliefde en je lichaamsbeeld

Schrijver Tatjana Almuli voelde een diepe wens om minder bezig te zijn met haar lichaam, de buitenkant. Ze ontdekte dat lichaamsneutraliteit haar helpt om milder naar zichzelf te kijken.

Hoe lichaamsneutraliteit een mildere blik kan geven.

Wat minder streng zijn voor jezelf

Harde zelfkritiek kan leiden tot minder zelfvertrouwen en faalangst. De begripvolle manier waarmee we op goede vrienden reageren die een fout maken, werkt op de lange termijn beter. Het is alleen lastiger om dat bij onszelf te doen.

Jezelf wat leuker vinden (of minder streng zijn voor jezelf), het kan.

78 procent van de mensen vindt het op moeilijke momenten makkelijker om begripvol en aardig te zijn naar een ander dan naar zichzelf.

6 x meer zelfliefde en compassie ontwikkelen

Altijd maar dat straffende stemmetje in je hoofd als er even iets minder gaat. Voor iedereen die dat herkent hebben we goed nieuws: zelfcompassie kun je oefenen.
Alleen-tijd aan je leven toevoegen, schijnt positief te werken. Het helpt om jezelf te ontplooien, te leven naar je eigen behoeftes en meer zelfliefde te voelen, aldus psycholoog Hanan Hadouch. Meer alleen-tijd: over gelukkig zijn in je eentje.
Simpelweg aardiger zijn voor jezelf. Het klinkt zo basaal en dus logisch, maar stiekem hebben we er allemaal moeite mee, de één wat meer dan de ander. Zo kun je wat aardiger zijn voor jezelf.
Dankbaarheid verbetert ons welzijn. Het ’tellen van je zegeningen’ draagt bij aan onze emotionele gezondheid en relaties. Dankbaarheid werkt echt (en zo profiteer je ervan).
Een brief aan je toekomstige zelf schrijven kan je helpen inzien dat de zaken waar je nu erg mee zit volgend jaar onbelangrijk blijken te zijn; of andersom. Een manier om zelfliefde te cultiveren en te zien waar je trots op mag zijn. Zo schrijf je een brief aan jezelf.
Ben je weleens trots op jezelf? En durf je dat dan van de daken te schreeuwen? Trots zijn, mits gedoseerd, helpt je verder.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 29 juli 2023

Scroll naar boven