Wat Petra leerde van haar bijbaan: “Ik kon van mijn hobby mijn werk maken.”

Senior vormgever Petra Kroon wist algauw dat haar eerste baantje niet saai moest zijn. 

Vanaf dat ik een jaar of tien was, verkocht mijn moeder tweedehands kleding op de Noordermarkt in Amsterdam. In de vakanties ging ik met haar mee, ik was dol op de sfeer en keek er mijn ogen uit. Zelf woonden we in een provincieplaats, maar ik voelde duidelijk dat hier mijn roots lagen: ik was geboren op een paar honderd meter van de Noordermarkt.

Leven in de brouwerij

Op de markt was altijd reuring. Iedereen zag er fantastisch uit, vrouwen gingen in onze stand uit de kleren om van die leuke Madonna-bh’s te passen en af en toe ontstond er een opstootje als het met de prijsonderhandelingen niet helemaal goed verliep, of wanneer twee mensen hetzelfde wilden kopen. Hier was echt leven in de brouwerij, in tegenstelling tot het burgerlijke dorp waar ik woonde.

Visdobbers in fluorkleuren

Al snel wist ik dat mijn eerste baantje geen saai werk achter de kassa moest worden. Ook wilde ik niet in de kassen of in een fabriek werken, zoals de meesten uit mijn dorp deden. Nee, ik ging zelfgemaakte spullen verkopen – van jongs af aan was ik al creatief. Zo maakte ik mijn eigen oorbellen van visdobbers in fluorkleuren – het was de tijd van de punk – en verkocht ze op de markt bij mijn moeder. En van vintage gordijnen met fifties patronen maakte ik minirokjes om te verkopen.

Ik leerde hoe fantastisch het is om met je eigen creaties je geld te verdienen. En nu, als vormgever bij Flow, voel ik nog elke dag dat ik van mijn hobby mijn werk kon maken.

Meer lezen

Shertise maakt collages en stop-motionfilms: “In al mijn werken zitten geheimen, ook voor mij.”
Hoe vind je werk dat je echt leuk vindt?

Tekst Petra Kroon  Fotografie Jolien Huyghe
Gepubliceerd op 4 oktober 2023

Scroll naar boven