Categorieën
RSS feeds

De oudste boom ter wereld staat in Zweden en is 9.500 jaar oud!

Hoe oud kan een boom precies worden? Nou, in ieder geval meer dan 9.500 jaar oud want in Zweden staat een boom die ongeveer zo oud is! De boom – een Noorse spar, die wij als kerstboom gebruiken – werd in 2004 ontdekt door wetenschappers van de universiteit van Umeå. Wie de boom ziet zal er echt niet meteen van onder de indruk zijn, want zo heel erg hoog is de boom niet en ook het uiterlijk is niet echt imposant te noemen. Dat komt omdat het bijzondere gedeelte van de boom onder de grond zit: het zijn vooral de wortels die al meer dan 9.500 jaar oud zijn. Ergens na de laatste ijstijd is deze spar gaan groeien.

Maar er is nog iets dat deze boom zo bijzonder maakt: hij heeft de gave om zichzelf te klonen. Normaal gesproken wordt zo’n Noorse spar maximaal 600 jaar oud, maar deze unieke boom is in staat om wanneer de stam afsterft uit dezelfde wortels weer een nieuwe boom te laten groeien.

Old Tjikko

De oude spar heeft ook een naam gekregen – Old Tjikko – wat verwijst naar de hond van de man die ‘m ontdekte. Wil je Old Tjikko zelf zien, dan moet je naar de provincie Dalarna in het midden van Zweden. De oude spar vind je in Fulufjället National Park, op de helling van de berg Fulufjället.

De oudste boom ter wereld!
© Viktorishy – Adobe Stock

BRON