Duurzame kerst? Adopteer een kerstboom

Voelt het niet meer zo goed om weer een nieuwe kerstboom te kopen? En hem een paar weken later weer weg te doen? Misschien is een boom adopteren iets voor jou.

Een kerstboom kopen, naar huis slepen, opzetten: het kan een ritueel zijn waar je enorm naar uitkijkt. En zo’n den of spar met lichtjes maakt je woonkamer instant gezelliger in donker december. Maar wat doe je als de feestdagen voorbij zijn en de naalden zich meer onder dan in de boom bevinden? Bij het vuilnis leggen waarschijnlijk. Om het jaar erop opnieuw de bomenjacht in te zetten. Dat kan duurzamer, denk je misschien, en dat denken inmiddels meer mensen.

Schattig of statig

Je kunt overwegen om een kerstboom te adopteren. Dat gaat zo. Je zoekt een adres waar je een liefst biologisch gekweekte kerstboom kunt ‘lenen’. Hieronder hebben we een aantal opties op een rij gezet. Of je nou live naar een kwekerij in de buurt gaat, of er digitaal een uitpikt: kies er eentje die je bevalt, omdat ie groot is of juist klein, schattig of statig. De ene boom spreekt je nou eenmaal meer aan dan de andere, vergelijk het met het uitzoeken van een puppy. Jouw adoptieboom kan, over honden gesproken, ook geleverd worden met een penning met een nummer, die aan jouw naam is gekoppeld, en jaren meegaat. Daarna betaal je statiegeld bovenop de adoptieprijs en krijg je verzorgingstips mee.

Heuglijk weerzien

Als je uitgefeest bent breng je je boom terug naar de kwekerij om verder te groeien. Een jaar later volgt dan het heuglijke weerzien met je groene vriend. Herken je hem nog? Is ie veranderd? Op naar weer een jaar kerst vieren met elkaar.

Drie opties voor het adopteren van een boom

Bezoek de website Duurzame Kerstbomen en zoek een afgiftepunt bij jou in de buurt

Deze organisatie werkt samen met kerstboomverkopers uit het hele land om te voorkomen dat kerstbomen wegwerpbomen worden. Via hun website vind je afgiftepunten van duurzame kerstbomen door heel Nederland.

Laat een duurzame kerstboom thuisbezorgen

Zelfde organisatie, alleen hoef je de boom niet op te halen. Via de webshop DirectPlant kies je een boom uit en laat hem bezorgen bij je voordeur. Vanzelfsprekend halen ze hem na gebruik weer op.

Adopteer een kerstboom voor meerdere seizoenen

Bij het initiatief AEK (Adopteer Een Kerstboom) kun je voor langere tijd een kerstboom adopteren. Met behulp van de eerder genoemde penning, kan er geen misverstand over bestaan en belandt je hoogstpersoonlijke boom elk jaar opnieuw in jouw woonkamer.

Meer lezen

Tijd voor een kerstfilm: dit zijn de favorieten van de redactie.
Hoe maak je van kerstavond een speciale en ontspannen avond?
DIY: zo maak je zelf een adventskalender.

Tekst Maaike Beekers / Caren Maris  Illustratie Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd op 1 december 2023

Scroll naar boven