Linde: ‘Mijn AD(H)D brengt me óók veel positiefs’

Linde (32) was zeventien toen ze de diagnose ADD (tegenwoordig ADHD-I) kreeg. Ze heeft moeite met zich concentreren, aandacht verdelen en prikkelverwerking, maar wist van de aandoening haar kracht te maken.

“Het was mijn broertje die als eerste werd getest binnen ons gezin. Maar toen mijn ouders de lijst met symptomen zagen, hadden ze zoiets van: dit gaat over Linde. Maar omdat ik verder nergens tegenaan liep op school en goede cijfers haalde, werd ik op dat moment nog niet getest. Kort daarop gingen mijn ouders scheiden, waardoor de bestaande structuur wegviel. Vanaf toen uitte het zich steeds vaker. Het leven in twee huizen was op z’n zachts gezegd niet handig voor me. Ik liet continu spullen liggen bij een van m’n ouders.”

Prettig om diagnose te krijgen

“Het was erg prettig om de diagnose te krijgen, omdat ik toen erkenning voelde voor het feit dat ik chaotisch was en geen huiswerk kon maken. Ik was vaak te laat op school, snel afgeleid, raakte altijd spullen kwijt… Veel dingen kocht ik bij voorbaat al dubbel, omdat ik wist dat ik ze vroeg of laat zou kwijtraken. Lange tijd heb ik de ADHD gemaskeerd, omdat ik me ervoor schaamde. Naar de buitenwereld wilde en kon ik het doen voorkomen dat ik alles voor elkaar had. Ondertussen was mijn appartement een puinzooi. Ik nodigde daarom niemand uit, of ging heel erg goed poetsen als er wel iemand kwam.”

Vrouwen maskeren meer

“Vrouwen met ADHD maskeren iets meer dan mannen omdat wij gevoeliger zijn voor sociaal wenselijk gedrag. Van jongetjes wordt toch ook iets sneller geaccepteerd dat ze druk zijn dan van meisjes. Daarom wordt ADHD bij vrouwen vaak pas later gediagnosticeerd. Ik denk dat wij vrouwen ook net wat meer moeite doen om naar de buitenwereld het beeld hoog te houden dat we de boel op orde hebben. Een vrouw wordt eerder aangekeken op een chaos in huis dan een man.”

Persoonlijke groei

“Het heeft me erg geholpen de ADHD juist te accepteren en er open over te zijn. Daarbij brengt de aandoening me ook veel positiefs. Ik ben ontzettend creatief en associatief en kan daardoor goed tot oplossingen komen. Soms heb ik een hyperfixatie, waardoor ik een onderwerp tot op de bodem ga uitpluizen. Zo heb ik eens in drie dagen een website gebouwd. Verder zijn mensen met ADHD vaak thrillseekers. Ook ik heb lef voor twee, waardoor ik spannende dingen heb gedaan die voor veel persoonlijke groei hebben gezorgd.

Voorheen liet ik mensen vaak over mijn grenzen gaan door een gebrek aan zelfliefde, mede ingegeven door de ADHD. Nadat ik een punt durfde te zetten achter een ongezonde relatie, ben ik allereerst beter voor mezelf gaan zorgen. Vaker opruimen, gezonder eten, minder drinken…Vervolgens heb ik tijdens een reis met ‘The Iceman’ Wim Hof dingen gedaan die ik eerder niet voor mogelijk gehouden had. Zo ben ik opgeleid tot vuurloopinstructeur en ijsbadcoach.”

Sensitief & gefocust

“Ik geef nu ijsbadworkshops en ben adem- en zelfliefdecoach. Tijdens die ijsbadsessies heb ik, dankzij mijn ADHD, echt een hyperfocus op ‘mijn’ deelnemer. Dat is fijn voor die persoon, want zo’n sessie is best spannend. Ik ben dan ontzettend sensitief en gefocust. Verder denk ik dat ik als persoon nooit saai ben: mensen vinden me vaak grappig. Door meditatie, koudetraining en zelfacceptatie kan ik mijn ADHD goed onder controle houden. Maar ook doordat ik mijn eigen tijden kan bepalen. Soms doe ik dagen nauwelijks iets, maar vervolgens heb ik hyperfocus en knal ik zestien uur achter elkaar. In een gewone werkomgeving kan dat niet.”

Je maakt wat mee

“De website adhdjemaaktwatmee.nl is echt geweldig en houdt de aandacht van mensen met ADHD goed vast. Er gebeurt van alles waardoor ik steeds denk: oe, interessant! Dat is ook meteen mijn tip voor jongeren met ADHD: stimuleer jezelf met andere prikkels op het moment dat je een taak moet doen die je lastig vindt. Zet een podcast op die je brein prikkelt, zodat je ondertussen de afwas kunt doen. Zorg voor dopamineprikkels door een wedstrijdje van dingen te maken. Stofzuig je je huis vandaag bijvoorbeeld in tien minuten, probeer het dan de volgende keer in negen minuten te doen. Trouwens, een opgeruimd huis werkt sowieso goed voor mij. Het geeft rust. Wat ook werkt: m’n schoenen aanhouden als ik thuiskom. Zo zit ik voor m’n gevoel nog in de actiemodus. En het belangrijkste: accepteer jezelf.”

Wil jij ervaren hoe verschillende vormen van ADHD zich kunnen uiten, of ben je op zoek naar tips en advies voor jou en jouw omgeving? Kijk op adhdjemaaktwatmee.nl.

 

C-ANPROM/NL/ADH/0135_oktober 2022

The post Linde: ‘Mijn AD(H)D brengt me óók veel positiefs’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven