Opgebiecht: ‘In de auto dook mijn oom op me en zoende me’

Elaine (32): “Vorige week is mijn oom Bart begraven. Ik wilde er niet bij zijn, daarom had ik halsoverkop een zakelijke afspraak gepland in het buitenland.

Als kind was ik dol op Bart. En ik begrijp nog steeds niet hoe hij me op mijn achttiende heeft kunnen aanranden. Ik heb altijd mijn mond gehouden omdat ik aan alles twijfelde. Was het mijn schuld?”

Oom Bart

“Bart was de jongste broer van mijn vader. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe gek ik ooit op hem was. Hij was hipper dan mijn ouders, luisterde naar vette muziek en drumde in een band. Bart was cool en ik was zijn favoriete nicht die ontzettend naar hem opkeek.

Als kind logeerde ik soms bij hem en mijn tante en dan vond ik het supervet als mensen dachten dat hij mijn vader was. Bart was zo’n populaire dude die bij iedereen goed viel. Als tiener denk ik dat ik zelfs een beetje verliefd op hem was. Ik ging weleens mee als hij optrad voor vrienden of op een bruiloft. Trots dat ik dan was!

Bart was een nakomertje, hij was maar veertien jaar ouder dan ik. Hij en mijn tante hadden geen kinderen. Het was altijd lachen met hem, maar op een avond verpestte hij alles.”

Die ene avond

“Ik was mee naar een optreden. Hij dronk te veel, maar goed, ik was inmiddels achttien en kon prima voor mezelf zorgen. Ik hield hem zelfs in de gaten zodat het niet te gênant zou worden.

Toen ik Bart al een tijdje ‘kwijt’ was, ging ik hem zoeken en vond ik hem terwijl hij tegen een paar vrouwen stond te blaten. Hij probeerde indruk te maken en sloeg de plank totaal mis omdat hij straalbezopen was. Ik zei dat hij mee moest komen, dat we naar huis gingen. Hij kon niet meer rijden, maar ik had net mijn rijbewijs gehaald.

In de auto gebeurde het. Bart dook op me, zoende me en ik wist niet hoe ik het had! Ik duwde hem weg, maar hij bleef me betasten en pogingen doen me te zoenen. Toen volgde het ergste, de zin die hij sprak: ‘Ik wil je, ik heb je altijd gewild!’ Ik voelde zijn hand onder mijn rokje mijn slip in gaan…

Als in een reflex gooide ik mijn been omhoog, waarbij mijn knie hem flink raakte. Daarna heb ik hem zelfs nog naar huis gereden.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik vertel de kopers van ons huis niets over onze helse buren’

Geen excuses

“Na die avond is het nooit meer goed gekomen. Bart heeft me geen excuses aangeboden en ik liep over van woede en teleurstelling. Ik wilde hem niet meer zien, maar dat is lastig als iemand je oom is. Hij heeft altijd gedaan alsof er niets was gebeurd en leek niet te begrijpen waarom ik ineens afstand hield.

Natuurlijk was het raar dat ik nooit meer bij hen kwam, maar het moment viel samen met mijn verhuizing naar de stad omdat ik ging studeren. Dat leek een plausibele reden. Toch bleef het lastig. Op verjaardagen bijvoorbeeld, omdat ik wist dat hij er zou zijn.

Ik denk dat ik 22, 23 was toen ik er nog eens over begonnen ben. Ik wilde een verklaring, vooral dat ‘Ik heb je altijd gewild’ stond me zo tegen. Was hij dan zo pervers en had ik dat nooit doorgehad?

Oom Bart ontkende alles. Ik maakte het groter dan het was, zó dronken zou hij nooit kunnen zijn. En als er iets onfatsoenlijks was gebeurd was het mijn schuld, want dan had ik het uitgelokt, zei hij. Daar heb ik veel over nagedacht. Ik was gek op hem, dus wellicht heb ik inderdaad iets verkeerds uitgestraald.

Inmiddels weet ik dat dat niet klopt en maakt het me woedend. Het was pure indoctrinatie van zijn kant, maar je gaat wel aan jezelf twijfelen. Ik heb het aan niemand verteld, niet aan mijn ouders, niet aan mijn tante. Maar vergeten kan ik het niet.” 

Deze Opgebiecht staat in Flair 36-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images

The post Opgebiecht: ‘In de auto dook mijn oom op me en zoende me’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven