Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van vier wil helemaal niks delen met anderen’

Steven Pont is ontwikkelings-psycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Boos

Gaby: “Onlangs ben ik met mijn vader bij de huisarts geweest, omdat mijn moeder en ik merkten dat hij zorgelijk vergeetachtig is. Hij vond het zelf onzin, maar we hebben hem, met medeweten van de arts, met een smoes meegekregen. Hij blijkt dementerend en wordt verder onderzocht. Nu is hij boos, op mijn moeder en op mij. Wat nu?” 

Steven: “Waarom bieden jullie niet je excuses aan? Jullie hebben een volwassen medemens van wie jullie houden gemanipuleerd en misschien wel deels van zijn eigenwaarde beroofd. Of je nu dementerend bent of niet, feit is dat jullie hem – met medeweten van de arts nota bene – hebben voorgelogen. Daar begint het gesprek, met verontschuldigingen voor de manier waarop dit is gegaan.

Het is niet zo moeilijk: “Papa, dat hadden we niet zo moeten aanpakken en dat spijt ons.” Alle andere gesprekken kunnen pas op deze eerste noodzakelijke stap volgen. Hij is boos en dat is volgens mij terecht.”

2. Delen

Manon: “Mijn dochter (4) wil niets delen. Of het nu gaat om eten, speelgoed of ruimte op de bank. Ik heb geprobeerd haar te leren dat dit gedrag niet oké is, spelenderwijs en door haar wat strenger toe te spreken, maar niets lijkt te helpen. Wat kan ik nog doen? 

Steven: “Wat je nog kunt doen, is het helemaal loslaten. Nu leer je je kind, omdat je haar ertoe dwingt, dat delen iets naars is. Ze móét het immers van je en dat is niet leuk. Zie het als een fase, niet als iets wat ze nog steeds zal doen als ze straks zestien is. Ze gaat namelijk van het leven zelf leren wat de consequenties zijn van niet willen delen. Ze zal het merken aan de reacties van leeftijdsgenootjes of andere mensen.

Bovendien heeft ze nu misschien zelfs een machtsgevoel rond dit onderwerp over je: jij wilt iets van haar, maar dat geeft ze je niet. Je bent feitelijk de onderliggende partij. Je kunt haar dus licht prijzen wanneer ze dingen wel deelt, maar bekijk al het andere vanuit neutraliteit en vertrouw op het leven. Dat gaat haar ervaringen geven waardoor ze van binnenuit bijstuurt, in plaats van gedwongen van buitenaf. Ze is pas vier.” 

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriendin heeft zonder toestemming een puppy in huis gehaald, ik ben woest’

3. Gebroken hart

A.Z.: “Mijn ex-vriend is vreemdgegaan. Dat is ook de reden dat het uit is tussen ons. Inmiddels is hij samen met dat meisje met wie hij vreemdging. Mijn leven is echt stom momenteel, ik kom er maar niet overheen. Alles wat ik dagelijks deed wil ik niet meer, want het lukt me niet. Hoe kom ik over mijn gebroken hart heen?” 

Steven: “Het gaat in elk geval nog even duren omdat je in de rouw bent. Dat is heel normaal na de verlies-ervaring van een partner en zeker als de relatie op zo’n nare manier is uitgegaan. Het is de keerzijde van de liefde die jullie hadden, het hoort er dus bij. Buiten dat je verdrietig bent, ben je waarschijnlijk ook nog gekwetst. Het is nogal wat om te worden vervangen. Je hebt dus eigenlijk twee keer pijn en dat komt behoorlijk aan.

Misschien heb je ook eerder in je leven met verlieservaringen te maken gehad en worden die oude wonden nu onbewust ook opengereten. Maar de conclusie is dat je in een normale rouw bent, dat het nog even zal duren, maar langzaam beter zal gaan. Als je dat niet merkt, kun je er altijd nog voor kiezen een rouwtherapeut te consulteren. Die kan je helpen met de verwerking.”

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl

Beeld: Getty Images

The post Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van vier wil helemaal niks delen met anderen’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven