Vraag het Steven: ‘Mijn zus roddelt veel, maar ik durf er niets van te zeggen’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

Sportles

Onze dochter (9) hockeyt van jongs af aan. Nu wil ze ervan af en op voetbal, omdat haar beste vriendin op voetbal zit. Natuurlijk vind ik dat ze moet doen wat ze leuk vindt, maar we hebben tegelijkertijd veel geïnvesteerd in hockey en ik wil haar leren niet zomaar op te geven als iets even niet zo leuk meer is. Hoe maak ik dit het beste duidelijk? Karin

Steven: Volgens mij geeft ze niet op, maar wil ze naar een andere sport. Dat is heel iets anders. En dat is ook prima op die leeftijd, denk ik. Misschien wil ze over een paar jaar wel weer op tennis. Prachtig toch? Op die leeftijd moet je het leven een beetje afgrazen en ervaren wat er zoals te koop is in de wereld. Dit gaat dan misschien ook wel meer over jou dan over je dochter. Want weet je zeker – als je diep in je hart kijkt – dat je het niet vooral voor jezelf jammer vindt dat ze van hockey afgaat? Zo niet, laat haar dan haar ontwikkeling doormaken. Zo wel, dan heb jij dus iets te doen. Niet zij.

Roddeltante

Mijn zus roddelt heel erg veel. Over gemeenschappelijke vrienden, familie, collega’s die ik niet eens ken. Ik word er eerlijk gezegd gek van, maar durf er niks van te zeggen. Ze is echt een klassieke oude zus, tegen wie ik niet snel inga. Wat is wijsheid, gewoon niet reageren als ze weer eens een roddel heeft? Corry

Steven: Zij is niet alleen een klassieke oude zus, jij bent dus kennelijk ook een klassiek jonger zusje. Je kunt dit dus niet helemaal op je zus schuiven, jij doet daar ook iets in. Je durft haar hier niet op aan te spreken, om waar eens wat te noemen. Maar waarom eigenlijk niet? Wordt het niet eens tijd ook in de relatie tot je zus volwassen te worden? Hoezo definieert zij jou? Dus raap jezelf bij elkaar en leg ook dit laatste stukje naar je werkelijke volwassenheid nog in volle glorie af. Vertel haar dat je eigenlijk nog steeds een beetje bang voor haar bent, maar dat je daar vanaf wilt. Vraag haar je (en dus jullie) daarbij te helpen. Om te beginnen kan ze als een gelijkwaardig gesprekspartner naar je leren luisteren. En zo ontwikkelen zich twee mensen tegelijkertijd, hoe mooi is dat.

Zo doe je dat
* Neem jezelf serieus, je mag altijd je grenzen aangeven
* Helder hoeft niet ook meteen te zeggen hard
*Respecteer de grenzen van de ander, zoals je wil dat die van jou worden gerespecteerd

Gedeblokkeerd

Ik heb geen contact meer met mijn ex en dat is prima, maar soms mis ik hem nog wel en denk ik terug aan de tijd die we hadden. Nu wist ik dat hij me geblokkeerd had op whatsapp, maar zag laatst dat hij me van de blokkade had afgehaald. Zou hij dit bewust gedaan hebben? Bloem

Steven: Ga gewoon op pad en zoek het uit. Voel je nog iets voor hem, zoek hem dan op. Ga niet in een of andere wereld leven waarin je geen contact zoekt, maar wel nog vaak aan hem denkt en je je energie aan dit soort dingen besteedt. Nu is het duidelijk nog niet afgerond voor je en zo geef je misschien ook nieuwe partners geen kans, omdat hij steeds in je achterhoofd nog meespeelt. De vraag die je nu aan mij stelt, moet je dus gewoon aan hem stellen. En dan merk je vanzelf of er nog meer voor jullie in het vat zit of niet.

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

The post Vraag het Steven: ‘Mijn zus roddelt veel, maar ik durf er niets van te zeggen’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven