Categorieën
RSS feeds

Strikte regels bij uitvaart van Queen Elizabeth: ‘Zie je Joe Biden al in een bus zitten?’

Volgende week vindt de uitvaart van Queen Elizabeth plaats, die 8 september op 96-jarige leeftijd overleed. Ze verbleef tot haar dood in Edinburgh en is gistermiddag in een rouwstoet door de stad naar de St Giles’ Cathedral gebracht. Op 19 september wordt in Londen de uitvaartdienst gehouden, maar niet iedereen mag hierbij aanwezig zijn.

De staatshoofden moeten zeer strikte regels volgen om de uitvaart te mogen attenderen. Het vakblad Politico had toegang tot de officiële documenten en deelde deze informatie online.

Staatshoofden per shuttlebus naar uitvaart Queen Elizabeth

Door de ‘strenge veiligheidseisen en wegrestricties’ kunnen de staatshoofden niet met hun privéauto naar de dienst worden vervoerd. Vanaf een plek in West-Londen zullen ze naar de begrafenis reizen per shuttlebus. Naar die locatie in West-Londen kunnen de staatshoofden wel privévervoer nemen.

Niet iedereen is hier enthousiast over. Volgens het vakblad heeft een buitenlandse ambassadeur die in Londen zetelt geen begrip voor deze maatregelen: “Zie je Joe Biden al in een bus zitten?”

In het document, dat zaterdagavond laat naar ambassades wereldwijd is gestuurd, schrijft de Foreign, Commonwealth and Development Office dat ‘het betreurt dat, vanwege de beperkte ruimte bij de staatsbegrafenisdienst en aanverwante evenementen, geen andere leden van de familie, het personeel of de entourage van de hoofdgast mogen worden toegelaten’.

Daarom mogen alleen de staatshoofden met hun partner komen naar de uitvaart. Echter, voor sommige staatshoofden heeft het Britse Koningshuis wel een uitzondering gemaakt. Koning Willem-Alexander mag namelijk met Koningin Máxima én Prinses Beatrix komen.

Lees ook
Volg de uitvaart van Queen Elizabeth live

Alleen commerciële vluchten

De staatshoofden wordt ook gevraagd met een commerciële vlucht te vliegen, omdat Londen Heathrow op de dag van de begrafenis niet toegankelijk zal zijn voor privévluchten. In het geval dat een staatshoofd wel met een privévliegtuig wil komen, moet het worden aangevraagd bij een van de minder drukke vliegvelden in de buurt. Helikoptervluchten naar het centrum worden ook verboden vanwege het drukke luchtverkeer.

In het officiële document staat dat Koning Charles III in de avond voor de uitvaartdienst een receptie zal houden voor alle buitenlandse leiders die op dat moment in Buckingham Palace zijn. Daar kunnen de leiders ook afscheid nemen van de koningin en vervolgens het condoleanceregister ondertekenen in Lancaster House.

Tot slot mogen ze nog een eerbetoon brengen aan de overleden koningin van maximaal drie minuten, dat zal worden opgenomen voor de media.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Brunopress

The post Strikte regels bij uitvaart van Queen Elizabeth: ‘Zie je Joe Biden al in een bus zitten?’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON