Categorieën
RSS feeds

Zó maak je je eigen wasmiddel en bespaar je opeens veel geld

Gebruik jij altijd wasmiddel uit de supermarkt? Je kan het ook gewoon zelf maken! Het is namelijk heel makkelijk en héél goedkoop om je eigen wasmiddel te maken. Een goede budgettip dus! Wij leggen hieronder uit hoe jij ook je eigen wasmiddel kunt maken. 

Waarom je eigen wasmiddel maken?

Je kunt wasmiddel natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen, maar je bent goedkoper uit als je het zelf maakt. Daarnaast is het een stuk beter voor het milieu. Je gebruikt namelijk minder plastic en er komen minder chemicaliën vrij bij het wassen. Ook blijft je kleding langer mooi, omdat zelfgemaakte wasmiddel minder agressief is. En het is ook nog eens leuk en simpel om te maken.

Wat heb je nodig

5 liter water
80 gram zeep (willekeurige zeep met een lekker geurtje)
80 gram soda (tenzij je wasmachine van aluminium is, anders kan je het weglaten)

Zo maak je het

Begin met het raspen van de zeep.
Kook vervolgens één liter water. Hier voeg je de zeep aan toe.
Blijf roeren totdat de zeep opgelost is.
Daarna doe je de soda bij het mengsel. Roer alles weer goed door elkaar.
Giet vervolgens het mengsel in een emmer en voeg vier liter heet water erbij.

Het mengsel is nu heel dun. Laat dit een nachtje afkoelen. Je zult zien dat het mengsel de volgende dag een stuk dikker is. Voor een klein bedrag heb je nu vijf liter wasmiddel. Je gebruikt het door een wasbolletje te vullen met wasmiddel en dit tussen je was te leggen. Wassen maar!

Lees ook
Zó krijg je je vergeelde hoofdkussen weer helemaal schoon

Dit moet je weten

Je kunt je zelfgemaakte wasmiddel gebruiken voor gekleurde en witte was. Soda is vrij sterk, dus sommigen gebruiken dit liever niet op bonte was.
Wil je ook je eigen wasverzachter maken? Dit is heel simpel: giet een klein scheutje azijn in het wasverzachterbakje. Het geurtje ruik je niet in je kleding. Je kunt ook azijn met een geurtje kopen, zoals lavendel.
Is de wasmiddel te dik geworden? Gebruik een staafmixer om het goedje weer dun te krijgen.
Is het wasmiddel te dun na het opstijven? Dan is het handig om de volgende keer een zeep met een olie te gebruiken die hard wordt op kamertemperatuur. Denk hierbij aan palm- of kokosolie.
Vind je de geur van je wasmiddel niet lekker? Giet dan je favoriete etherische oliën door het mengsel heen voor extra frisse was.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images

The post Zó maak je je eigen wasmiddel en bespaar je opeens veel geld appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON