3 op de 10 kinderen draagt te kleine schoenen naar school wegens financiële problemen thuis

Nu de vakantie op z’n eind is en de scholen weer beginnen slingeren de reclames voor nieuwe broodtrommels, rugtassen en schoenen ons om de oren. Maar de aanschaf daarvan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo gaan 3 op de 10 kinderen in te kleine schoenen naar school, door het hoge prijskaartje wat eraan hangt.

Bovendien geeft bijna de helft van de ouders (43%) aan in september extra op de uitgaven te moeten letten om schoolbenodigdheden te kunnen kopen, blijkt uit recent onderzoek van modeketen Bristol.

Gepest of uitgelachen

Bijna 1 op de 12 kinderen in Nederland leeft in armoede. Stijgende energierekeningen en extreme inflatie zorgen ervoor dat steeds meer mensen en (eenouder)gezinnen in financiële problemen terechtkomen. Ook de komst van een nieuw schooljaar brengt traditiegetrouw extra kosten met zich mee.

Ruim de helft van de ouders (58%) zegt dan ook te schrikken van de hoeveelheid geld die ze bij de aankoop van nieuwe schoenen kwijt zijn. Een even groot aandeel (60%) zegt dat dit een flinke hap is uit hun budget. 4 op de 10 Nederlandse ouders zeggen de aankoop van nieuwe schoenen voor z’n kinderen zelfs wel eens uitgesteld te hebben omdat ze op dat moment niet genoeg geld hadden (42%). Ongeveer de helft van de ouders (47%) geeft aan dat hun kind wel eens in kapotte of versleten schoenen naar school ging. Bijna 1 op de 4 ouders bevestigen in het onderzoek dat hun kind om die reden gepest of uitgelachen werd op school (25%).

Lees ook
Waarschuwing levensgevaarlijke choking-game: ‘Het puberbrein ziet vaak gevaren niet’

Schoenen doorgeven of kopen in de uitverkoop

Om de kosten te drukken kijken ouders vaak naar de mogelijkheid om schoenen onderling door te geven. Zo geeft meer dan de helft van de ouders aan dat het niet ongebruikelijk is dat hun kinderen de oude schoenen van hun grotere broer of zus overnemen (57%), terwijl ook meer dan 4 op de 10 ouders (45%) aangeven schoenen van een kind buiten het gezin over te nemen.

4 op de 10 ouders wachten met het kopen van kinderschoenen tot deze in de uitverkoop gaan (41%), om zo geld te besparen. Tot slot geven 6 op de 10 ouders aan schoenen voor hun kinderen op de groei te kopen (57%), waarna de extra ruimte in de schoenen wordt gecompenseerd met dikke sokken of een extra zooltje.

Een duwtje in de rug

Onderzoek wijst aan dat ruim twee derde van de ouders vindt dat kinderarmoede een gigantisch probleem is in Nederland (69%). Jammer genoeg wordt er nog altijd te weinig aandacht aan besteed. Daarom slaan Belgisch familiebedrijf Bristol en Nationaal Fonds Kinderhulp de handen in elkaar om gezinnen die het financieel moeilijk hebben dit schooljaar een financieel én mentaal duwtje in de rug te geven met hun ‘In my shoes’-campagne.

Voor elk paar leren kinderschoenen dat verkocht wordt bij Bristol doneert het bedrijf € 5 aan Kinderhulp. Kinderhulp steunt hiermee gezinnen die moeite hebben om rond te komen en zet zich in voor de bestrijding van kinderarmoede in Nederland, door gezinnen met kinderen en jongeren tussen 0 en 21 jaar financieel bij te staan, zodat ze gelijke kansen krijgen voor de toekomst.

De actie duurt t/m zondag 18 september 2022. Een donatie doen kan ook. Lees hier meer over de campagne en luister naar de audioverhalen van enkele ouders en kinderen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

The post 3 op de 10 kinderen draagt te kleine schoenen naar school wegens financiële problemen thuis appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven