7 tips om een smalltalk expert te worden

Iedereen maakt het wel eens mee: je loopt op straat, muziek in en ineens kom je die oude bekende tegen. Je hebt geen idee hoe je het gesprek moet beginnen en gaande moet houden. Daarom vermijd je dit soort momenten liever en loop je snel door. Om je sociale skills wat op te krikken, lees je hier tips over hoe je het beste smalltalk kan houden

Je kunt dit soort gesprekjes voeren om nieuwe mensen te leren kennen, om je bestaande relaties te verbeteren, of om gewoon meer gezelligheid in je dag te creëren. Je moet niet denken dat deze smalltalk gesprekken geen nut hebben, integendeel. Door goede gesprekken met anderen te voeren word je zelfverzekerder en kan je vertrouwen scheppen bij de mensen die je spreekt. Hier kun je in de toekomst wat aan hebben.

1. Geef je gesprekspartner de hoogste prioriteit

Toon interesse in wat de ander zegt. Als je niet geïnteresseerd bent in die persoon, kan dat al snel opvallen. Geef diegene de volledige aandacht en probeer de ander zoveel mogelijk aan het woord te laten. Mensen vinden het nou eenmaal leuk om over zichzelf te praten, dus maak daar gebruik van. Pas wel op dat het geen interview wordt. Zorg ervoor dat je zelf ook iets hebt in te brengen.

2. Stel open vragen

De grootste fout die mensen maken is alleen maar ja of nee vragen stellen. Dan loopt een gesprek snel dood. Moedig je gesprekspartner aan om meer over zijn of haar leven te vertellen. Vraag niet of diegene zijn of haar werk leuk vindt, maar wat diegene op het werk moet doen wat de baan zo leuk maakt bijvoorbeeld. Je gesprekspartner zal dan een uitgebreider antwoord geven, waar jij vervolgens weer een vraag over kunt stellen.

3. Vraag je gesprekspartner om uitleg

Als er een onderwerp ter sprake komt waar je niet zoveel van af weet, vraag dan vooral om uitleg van je gesprekspartner. Mensen willen graag over dingen vertellen waar ze meer van af weten en een ander helpen, een win-win in deze situatie.

4. Houd het nieuws in de gaten

Een andere handige tip is op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Open af en toe een nieuwspagina (als je dat niet al deed) en lees wat actuele zaken. Zo kun je gemakkelijk wanneer er een stilte valt iets zeggen als: “Zeg, heb jij dit ook gehoord gisteren?…” of “Wat ik vanmiddag toch online las…”

5. Haak in op verhalen

Als je gesprekspartner een leuk verhaal vertelt, haak daar dan op in als je iets soortgelijks hebt meegemaakt. Dat schept een band. Als hij of zij bijvoorbeeld iets vertelt over zijn of haar studietijd in het buitenland, dan kun jij ook iets vertellen over jouw ervaring met studeren in het buitenland. Laat de ander wel eerst zijn verhaal afmaken, dat is wel zo netjes.

Lees ook
Dat wil je zien: nieuwe Nederlandse serie over de moedermaffia

6. Geef je gesprekspartner zelfvertrouwen

Niet alleen jij vindt smalltalk soms ongemakkelijk, de kans is groot dat iedereen wel eens ongemak voelt tijdens een gesprek met een oude bekende of vreemde. Probeer tijdens het gesprek de ander subtiel een complimentje te geven of te laten merken dat het goed of gaaf is wat de ander doet. Dit geeft de ander een goed gevoel waardoor diegene waarschijnlijk meer wil vertellen of de volgende keer weer een gesprek met je aanknoopt.

7. Wees eerlijk

Heb je helemaal geen behoefte om over koetjes en kalfjes te praten? Geef dat dan gewoon eerlijk aan. Zeg dat je liever een interessanter gesprek of iets groots bespreekt, iets wat diegene écht bezighoudt bijvoorbeeld. Vaak vindt een persoon het alleen maar fijn als de ander op die manier het ijs breekt.

Hopelijk kan je met deze tips ongemakkelijke momenten voorkomen en plezier halen uit korte gesprekjes met mensen. De kunst is om het gewoon te doen en het liefst zo vaak mogelijk, want practice makes perfect! 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: businessinsider.nl | Beeld: Getty Images

The post 7 tips om een smalltalk expert te worden appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven