Bakkers klaar: 6x de lekkerste én gezondste recepten om dit weekend te maken

Bah, sinds een paar weken hebben we te maken met een gedeeltelijke lockdown en wie weet worden de maatregelen nog strenger. Zeker nu het buiten weer wat sneller donkerder en kouder wordt, kan het soms lastig zijn om positief te blijven. Om je weer wat gelukkiger te maken hebben wij zes lekkere en gezonde recepten voor je op een rijtje gezet. Smullen maar!

1. Sandwichtaart met wasabi-erwtenvulling

Benodigdheden:

Voor de Wasabi-erwtenvulling:

½ pak Pulled Oats® Naturel
100 g erwten
70 g broccoli
Een takje munt
Een bosje dille
30 g wasabipasta
20 g mierikswortelpasta
1 kleine citroen, sap en rasp
2/3 tl zout
100 ml olie

Voor de bietenvulling:

½ pak Pulled Oats® Naturel
150 g biet, voorgekookt
30 g bessen
1 tl suiker
1 tl zout
40 ml olie

Voor het glazuur:

300 g roomkaas
150 g kwark
1 limoen, sap en rasp
½ citroen, de rasp
Snufje zwarte peper
1 tl zout

Voor het bouwen van de sandwichtaart:

15 sneeën (geroosterd) brood (gebruik evt. verschillende soorten brood)
150 ml groentebouillon
1/3 komkommer, in plakjes
40 g biet, gekookt en in plakjes

Bereidingswijze:

Snijd de Pulled Oats in kleinere stukken. Stoom de broccoli twee minuten en laat daarna afkoelen in koud water. Snijd de biet in stukjes. Druk het overtollige vocht eruit.
Mix de wasabi-erwten en bietenvulling apart van elkaar in een keukenmachine of blender tot een glad geheel. Doe in twee aparte kommen. Voeg de Pulled Oats toe aan beide vullingen. Proef en breng indien nodig op smaak.
Maak het glazuur. Rasp de limoen- en citroenschil en knijp het limoensap uit in eenkom. Roer de roomkaas en kwark erdoorheen. Breng op smaak met zout en witte peper. Het mengsel moet glad en smeerbaar zijn.
Begin met het bouwen van de sandwichtaart. Snijd vijftien even grote sneeën brood uit. Snijd de korst eraf.
Leg een half vel bakpapier op een broodplank, en zorg dat het bakpapier over de randen uitsteekt. Leg de eerste broodlaag van vijf sneeën op het bakpapier. Maak vochtig met groentebouillon. Beleg met een vlakke laag van de bietenvulling. Verdeel er dunne laagjes biet over als je wilt.
Leg de tweede laag van sneeën brood op de eerste en maak vochtig met groentebouillon. Beleg met een vlakke laag van de wasabi-erwtenvulling. Verdeel er plakjes komkommer over als je wilt. Leg er de laatste broodlaag op en maak vochtig met groentebouillon.
Wikkel het bakpapier om de cake heen en pak met vershoudfolie de sandwichtaart strak in. Laat een nacht rusten in de koelkast (met iets zwaars erbovenop) en laat de smaken intrekken.
Leg de sandwichtaart op een serveerschaal en smeer het glazuur uit over de boven- en zijkanten van de taart. Garneer vlak voor het serveren met eetbare bloemen, rucola en/of radijs en plakjes biet.

De tekst gaat verder onder de foto.

2. Vegan appeltaart met plantaardige slagroom

Benodigdheden:

Voor de taart:

200 g bloem
100 g Flora Plant ongezouten
60 g witte basterdsuiker
5 g zout
4 g bakpoeder
3 grote Jonagold appels
 Taartvorm ca. 18 cm

Voor de slagroom:

100 ml plantaardige room
5 g suiker

Optioneel: Sinaasappel chips & atsina cress

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
 Voeg de bloem, bakpoeder, zout, witte basterdsuiker en de Flora Plant ongezouten samen in een grote kom. Meng dit vervolgens tot een gelijkmatig deeg ontstaat.
Rol het deeg uit tot een dikte van één centimeter. Bekleed de taartvorm met het deeg en laat deze drie uur in de koelkast rusten.
In de tussentijd kan je aan de slag met de vulling. Schil de appels en snijd deze in twaalf partjes per appel.
Als de taart lang genoeg in de koeling heeft gestaan kan je deze eruit halen. Leg de appelpartjes in de taart en bak af in een oven van 180 °C voor 25 minuten.
Als de taart in de oven staat kunnen we de room maken. Voeg de suiker bij de room en klop deze op tot een luchtige massa.
Als de taart goed is kan je deze uit de oven halen. Laat deze eerst even afkoelen. Garneer met de geklopte room, sinaasappel chips en atsina cress.

De tekst gaat verder onder de foto.

3. Mascarpone-vijgentaart met verse vijgen en hoemoes

Benodigdheden:

Voor het deeg:

2 el ijskoud water
125 g extra vierge olijfolie
175 g zelfrijzend bakmeel
125 g amandelmeel
50 g fijne kristalsuiker1 citroen, de rasp
½ tl zout

Voor de vulling:

500 g mascarpone
400 g Maza Hoemoes Vijg & Cranberry
3 el honing
1 tl vanille-extract

Ter garnering:

25 g pistachenoten
5 verse vijgen

Bereidingswijze:

Meng de olijfolie en het ijswater door elkaar in een maatbeker.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel boven een kom en voeg hier de fijne kristalsuiker, de citroenrasp en het zout aan toe. Roer het geheel door elkaar en voeg langzaam het olijfolie-watermengsel toe aan de kom, roer het geheel rustig door met een spatel en kneed het vervolgens met je handen totdat er een deeg ontstaat.
Rol het deeg uit, bedek een taartvorm met uitneembare bodem met het deeg en druk het deeg tegen de zijkanten aan met de achterkant van een lepel zodat er een rand ontstaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg, bedek de taartvorm met plasticfolie of een theedoek en plaats de bodem dertig minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de taartbodem uit de koelkast, verwijder het plasticfolie en bedek het taartdeeg met bakpapier, verdeel hier bakbonen over en bak de bodem vijftien minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog tien minuten in de oven totdat deze aan de randen mooi bruin kleurt. Laat de bodem minimaal twintig minuten afkoelen buiten de koelkast.
Maak ondertussen de vulling door de mascarpone, Maza Hoemoes Vijg & Cranberry, het vanille-extract en de honing te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren. Schep het mengsel in de afgekoelde taartbodem en strijk glad met een spatel.
Snijd de verse vijgen in partjes of plakjes, hak de pistachenoten fijn en garneer de taart met de vijgen en pistachenoten.

De tekst gaat verder onder de foto. 

4. Volkoren muffins met haver, roomkaas en kiwi

Benodigdheden:

Voor de muffins:

180 g volkorentarwemeel
80 g havervlokken
½ zakje gist
2 eieren
4 el honing
200 g light smeerkaas
4 tl soja- of havermelk
1 Zespri Green kiwi of Zespri SunGold kiwi

Voor de topping:

200 g light smeerkaas natuur
35 g agavesiroop
2 Zespri Green kiwi’s of Zespri SunGold kiwi’s

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200 °C.
Meng de eieren met de light smeerkaas, de soja- of havermelk en de honing. Voeg de gemixte Zespri kiwi toe en meng. Voeg de havervlokken, het gezeefde meel en de gist toe. Laat het mengsel dertig minuten rusten in de koelkast zodat de havervlokken kunnen hydrateren.
Verdeel dit mengsel over de papieren of siliconen muffin-vormen en bak dertig minuten. Laat afkoelen op een rooster.
Voor de topping: meng de light smeerkaas met de agavesiroop en een gemixte kiwi. Zet het mengsel minstens een uur in de koelkast. Gebruik een spatel om de topping over de muffins te verdelen.
Versier de muffins met de overgebleven kiwischijfjes en dien onmiddellijk op.

De tekst gaat verder onder de foto.

5. Granola-ontbijttaart met tropisch fruit en een plantaardige flat
white

Benodigdheden:

Voor 4 personen, voor 1 ontbijttaart:

1 citroen, sap en rasp
800 g Alpro plantaardige variatie op kwark No Sugars
250 g mangoblokjes (diepvries)
250 g passievrucht (diepvries)
100 g ongebrande gemengde noten
50 g havervlokken
8 g agar agar
2 el kokosolie
2 tl agave siroop
1 mespunt zout
Keukenmachine of blender
1 springvorm van ca. 18 cm

Voor 1 plant-based flat white:

100 ml Alpro Barista Oat
2 shots espresso
1 melkopschuimer

Bereidingswijze:

Haal de mango- en passievrucht-blokjes uit de vriezer en laat ze langzaam ontdooien.
Begin met het maken van de bodem. Hak de noten fijn, voeg hier de havervlokken en een mespunt zout aan toe. Verhit kokosolie in een koekenpan en roerbak hier de zelfgemaakte granola in, dit duurt ongeveer vijf minuten. Verdeel de granola over de springvorm en zet deze op het aanrecht om af te koelen.
Voor de mango-passievrucht plantaardige variatie op kwark laag, doe ¾ van de mangoblokjes, wanneer deze ontdooid zijn, samen met 300 milliliter Alpro plantaardige variatie op kwark en een theelepel agavesiroop, in een keukenmachine of blender en blend tot een gladde saus. Zet het mango-mengsel apart. Zet de overgebleven mangoblokjes in de koelkast, deze zijn voor de garnering.
Doe ¾ van de passievrucht in een steelpan, breng aan de kook en voeg hier de helft van de agar agar aan toe. Laat het geheel twee minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Zet de warmtebron uit en voeg een klein beetje van het mango-mengsel toe aan de steelpan, roer goed door en meng vervolgens de rest van het mango-mengsel erdoor. Verdeel het mango-passievrucht-mengsel over de springvorm.
Spoel de steelpan om en zet 300 gram Alpro plantaardige variatie op kwark klaar op het aanrecht. Doe citroensap en -rasp in de steelpan en breng aan de kook, voeg hier de overgebleven helft van de agar agar aan toe. Laat het geheel twee minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Zet de warmtebron uit, voeg een klein beetje van de Alpro plantaardige variatie op kwark toe, roer goed door en meng vervolgens de rest van de Alpro plantaardige variatie op kwark erdoor. Verdeel het citroenmengsel over de springvorm op de mango-passievrucht laag.
Plaats de ontbijttaart minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt de taart ook een dag van tevoren maken en deze 24 uur in de koelkast bewaren.
Maak ondertussen de plant-based flat white. Zet twee shots espresso en schuim de Alpro Barista Oat op met behulp van een melkopschuimer. Giet de Alpro Barista Oat in een glas en giet hier vervolgens de espresso’s in.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Lees ook 
Op de bank met een drankje: 7 makkelijke cocktailrecepten om er thuis het beste van te maken

6. Vegan chocofudge met de perfecte Kurkuma Latte

Benodigdheden:

Voor de chocofudge:

200 g vegan pure chocolade (72% cacao)
40 ml kokosmelk
75 g hazelnoten bruin
50 g Tahin Dark sesampasta
2 el ahornsiroop graad C
Mespuntje vanillepoeder
Grof zeezout naar smaak

Voor de Kurkuma Latte:

250 ml rijstdrank
1 tl Curcuma Vanilla Latte

Bereidingswijze:

Breek de chocolade in blokjes.
Hak de hazelnoten grof. Houd ongeveer een derde van de gehakte hazelnoten apart.
Doe alle ingrediënten, behalve het zeezout en 1/3 van de hazelnoten, in een steelpan. Verwarm langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Zodra alles gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
Bedek een vierkant bakje van ongeveer 12×12 cm met bakpapier. Giet het chocolademengsel erin en bestrooi met de rest van de hazelnoten en zeezout naar smaak.
Laat geheel afkoelen in de koelkast.
Serveer eventueel met een overheerlijke Kurkuma Latte. Meng een theelepel curcuma vanilla latte met een scheutje hete rijstdrank. Meng tot het poeder is opgelost. Leng tot 250 ml aan met warme (of ijskoude) rijstdrank. Genieten maar!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: Green Food Lab

The post Bakkers klaar: 6x de lekkerste én gezondste recepten om dit weekend te maken appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven