Categorieën
RSS feeds

De 10 leukste dingen om te doen in wonderschoon Kopenhagen

Op nog geen 1,5 uur vliegen – of pakweg 9 uur rijden voor wie daar de voorkeur aan geeft – ligt het wonderschone Kopenhagen. Kopenhagen is de perfecte stad voor een snelle stedentrip, maar ook wanneer je hier langer verblijft, hoef je je niet te vervelen. Sterker nog, de stad wordt alleen maar leuker als je tijd hebt om hier op je gemak rond te struinen. Op de cover van iedere reisgids vind je de kleurrijke gevels van Nyhavn en de Kleine Zeemeermin (Den Lille Havfrue), maar er is zoveel meer te ontdekken! Van de coolste wijk ter wereld tot een skipiste op een afvalverwerkingscentrale.

Kopenhagen: schoon, groen en vriendelijk

Kopenhagen is zo’n stad waar je je direct thuis voelt. Dat is ook niet zo vreemd, want op details als de taal, het eten en de valuta na, doet het enorm denken aan ons eigen Amsterdam. Zeker in een wijk als Sydhavn, wat deels door dezelfde architect is ontworpen als Java eiland in onze hoofdstad. Wat opvalt aan Kopenhagen, is dat de stad een stuk schoner en ruimtelijker is. In de stad wordt ook niet hoger gebouwd dan zes etages. Gebeurt dit (na veel protest) toch, dan moet de bovenste etage van het gebouw open gesteld worden voor publiek. Je ziet dus maar weinig flats, wolkenkrabbers en dampende fabrieken in en rondom Kopenhagen. Een uitzondering is CopenHill in de wijk Refshaleøen aan de overkant van het water (nabij sterrenrestaurant Noma). Op het eerste gezicht lijkt dit een moderne, vervuilende fabriek, maar alle damp die uit de schoorsteen komt is brandschoon. CopenHill is de schoonste afvalverwerkingscentrale ter wereld en zet afval om in schone energie. Met alle afval- en energievraagstukken vraag je je meteen af waarom niet elke stad op de wereld een ingenieus gebouw als CopenHill heeft.

De fijne Scandinavische mindset (denk lykke, lagom, hygge) vind je ook in Kopenhagen overal terug. Het is hier rustiger en groener, met brede paden voor fietsers en wandelaars. Met hun duurzame gedachtengoed stimuleren ze fietsen, waardoor de stad wel iets minder vriendelijk is voor automobilisten. Maar alles is enorm makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Praktische zaken: handig om te weten in Kopenhagen

Denemarken hoort bij de EU, maar heeft geen euro. En dat omrekenen naar DKK is in het begin wel even wennen (maar hé, daar heb je Google voor). Op dit moment is 1 DKK iets meer dan 0,13 eurocent en ligt 100 DKK dus tussen de 13 en 14 euro.

Ook de taal is even wennen. Je denkt het te verstaan, maar dan toch niet. De Denen gebruiken letters die wij niet kennen en slikken veel woorden in. Zo wordt de wijk Nørrebro ongeveer uitgesproken als ‘Neurbroe’. Ze halen er dus een complete lettergreep uit. Maar heel fijn: iedereen spreekt hier ontzettend goed Engels en is erg behulpzaam en vriendelijk.

Vanaf het vliegveld pak je de M2 lijn richting Vanløse naar Christianshavn (nabij vrijstad Christiania), dan sta je al bijna in hartje centrum. Met een Copenhagen Card kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer voor een bepaald aantal dagen. Daarnaast krijg je met deze kaart ook korting of gratis entree op allerlei musea, attracties en meer, zoals toegang tot de Tivoli Gardens.

Het openbaar vervoer is altijd even uitvinden in een nieuwe stad, maar als je het eenmaal snapt en in de juiste richtingen opstapt, is het metrostelsel van Kopenhagen echt easy peasy. Een 24-uurs ticket voor de cityring kost 80 DKK, rond de 10 euro. Het metrostelsel en de stations zijn een paar jaar geleden voor een groot deel vernieuwd. De M3 is de cityring metro, dit is letterlijk een cirkel om het centrum. Je kunt bij deze lijn dus nooit echt misgaan qua richting. Als je de verkeerde kant op gaat, dan blijf je een paar haltes langer zitten, dan kom je er vanzelf.

Je kunt net als de locals ook een fiets huren om de stad boven de grond te ontdekken. Kijk wel uit na 16.00 uur wanneer de Denen uit hun werk komen, want ze fietsen alsof ze de trein moeten halen en veranderen van rustige, behulpzame mensen naar driftig ringelend en roepend om te zorgen dat je aan de kant gaat als je niet snel genoeg doortrapt.

Ook fijn om te weten: in 2021 werd Kopenhagen nog uitgeroepen tot de veiligste stad ter wereld.

Genieten in de zon in stadspark Amaliehaven

BRON