Categorieën
RSS feeds

‘Meisje met de parel’ nog niet terug aan de muur, zaal blijft dicht

Het schilderij Meisje met de parel, dat gisteren doelwit was van klimaatactivisten, komt nog niet terug aan de muur in het Mauritshuis te hangen. Een woordvoerder van het Haagse museum zegt dat nog niet bekend is wanneer het schilderij van Johannes Vermeer weer te zien is. Verder blijft de zaal waar het schilderij hing voorlopig dicht.

Drie Belgische activisten protesteerden bij Vermeers doek tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Eén man had zich met zijn hoofd vastgeplakt aan de glasplaat voor het schilderij. Een tweede gooide rode vloeistof naar het schilderij en een derde lijmde zijn hand vast aan de achterplaat.

Het schilderij is niet beschadigd. Wel hebben de lijst en de achterplaat enige schade opgelopen, zei directeur Martine Gosselink van het Mauritshuis gisteren.

Kwetsbaar doek

De klimaatactivisten zeiden dat ze niet van plan waren om het schilderij te beschadigen, maar ze hebben volgens Gosselink wel bij een heel kwetsbaar doek actiegevoerd. “Je kunt altijd een bezoekersgroep hebben die in paniek uitbreekt. Je hebt het over mensen en mensen kunnen gekke dingen doen.”

In andere musea smeerden demonstranten de afgelopen tijd etenswaren op (glasplaten voor) schilderijen van Monet, Van Gogh en Da Vinci en lijmden ze zichzelf vast aan werken van Picasso en Botticelli.

BRON