Meld jij je ziek als je hormonen opspelen?

Veel vrouwen worden in hun dagelijks leven belemmerd door hormonen. Alleen houden ze dat vaak stil op hun werk, bang om niet begrepen te worden. De tijdschriften Libelle, Margriet, Flair en Nouveau vinden dat dat moet veranderen, en startten een petitie.

Maar liefst 67% van de vrouwen heeft last van hormonale klachten en wordt daardoor belemmerd in het dagelijks leven. Dat blijkt uit het grote hormoononderzoek van Libelle, Margriet, Flair en Nouveau. Erover praten doen ze nauwelijks, zeker niet op hun werk.

Op de barricade

Zo voelt 62% van de vrouwen met overgangsverschijnselen zich minder goed op werk. Maar in plaats van zich ziek te melden bij hun werkgever, houden ze hun klachten voor zichzelf, bang om niet begrepen te worden. Daarom startten Libelle, Margriet en Nouveau een petitie, waarmee zij meer aandacht willen vragen voor de impact van hormonen, zowel bij werkgevers als bij collega’s. De petitie wordt aangeboden aan Ingrid Thijssen, voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Beter bespreekbaar

Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle en algemeen hoofdredacteur Libelle, Margriet, Flair en Nouveau vertelt waarom het bespreekbaar maken zo belangrijk is: “Op de werkvloer wordt nog te vaak lacherig gedaan over overgangsklachten, vertellen de vrouwen in ons onderzoek. Bijna de helft denkt dat hun werkgever zich niet bewust is van mogelijke klachten. Zij geven aan het prettig te vinden als dit op het werk beter bespreekbaar wordt gemaakt en serieus wordt genomen.”

Je vindt de petitie via libelle.nl/petitie, margriet.nl/hormonen en nouveau.nl/petitie.

Meer lezen

Nederland loopt in: zo staat het ervoor met de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen.
Goed nieuws: EU komt met een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstop.
Esther Smid helpt mensen in menstruatiearmoede met haar weggeefkast.

Illustratie
Gepubliceerd op … oktober 2023

Scroll naar boven