Categorieën
RSS feeds

Nieuwswekker: Raket op winkelcentrum + Dialecten verdwijnen

Goedemorgen! Het is weer tijd voor een verse Nieuwswekker. En die begint zoals altijd met…

Het weer

De zon laat zich weer zien vandaag, maar verdwijnt hier en daar achter wolken. Het wordt tussen de 22 en 25 graden. Je kunt dus lekker een korte broek aan!

Dit heb je misschien gemist:

– In Oekraïne is een Russische raket op een winkelcentrum terecht gekomen. Op dat moment waren er zo’n duizend mensen in het gebouw. Zeker 16 mensen zijn om het leven gekomen. Leiders van andere landen noemen het een misdaad, dat er onschuldige burgers zijn beschoten. Ze roepen Poetin op om zich aan de regels te houden en geen burgers in gevaar te brengen.

– Hulpverleners in Zierikzee hebben veel last gehad van mensen die kwamen kijken naar de schade van de windhoos. Dat zegt de burgemeester van de gemeente. Gisteren was er in Zierikzee een windhoos. Daarbij raakten negen mensen gewond en 1 iemand is overleden. Er is veel schade aan gebouwen. Na de windhoos kwamen veel mensen naar het dorp om te kijken en foto’s te maken.

De burgemeester roept op om ook vandaag niet naar Zierikzee te komen om te kijken. Zo kunnen hulpdiensten goed hun werk doen en kan er worden opgeruimd.

– Steeds minder kinderen en jongeren spreken Limburgs. Dat is een taal die vooral in, je raadt het al, Limburg wordt gesproken. Een van de oorzaken is dat kinderen het wel thuis spreken met hun ouders, maar niet op het kinderdagverblijf of op school. Dan verleren ze het.

In Nederland zijn nog meer van zulke talen, zoals het Fries. Ook zijn er dialecten zoals het Brabants, Twents en Gronings. Steeds minder mensen spreken dat. Vind jij het jammer als zulke dialecten zouden verdwijnen?

Dit is vandaag in het nieuws:

– Al een tijdje is er gedoe over het veerpontje tussen Nieuwer ter Aa en Breukelen. Die moet weg, want het zou te druk worden op het kanaal. Veel kinderen zijn boos, want ze gebruiken de pont dagelijks om naar school te gaan. Ze gaan daarom vandaag met een petitie met handtekeningen naar de Tweede Kamer. Vanavond hoor je er meer over in het Jeugdjournaal.

– De rechtszaak gaat verder tegen de bende van de grootste crimineel van Nederland, Ridouan Taghi. Hij en andere criminelen worden verdacht van moord op zeker zes mensen en ze zouden meer criminele dingen hebben gedaan. De aanklagers maken vandaag bekend welke straf ze willen dat de criminelen krijgen.

De rechtszaak tegen Ridouan Taghi is al meer dan een jaar bezig. Vorig jaar maakten we er deze video over.

En dan nog even dit:

Een goudzoeker in Canada heeft een hele bijzondere vondst gedaan. Geen goud maar een baby-mammoet van meer dan 30.000 jaar oud!

BRON