Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is aurora australis. Het is ook een zogenaamd poollicht dat je alleen in het donker kunt zien. Het is de tegenhanger van het beroemde licht op het noordelijke halfrond. Voor het zuiderlicht moet je naar de andere kant van de wereld, naar het zuidelijk halfrond. Aurora australis kun je bewonderen in onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, en Antarctica. Veel minder bekend en daarom is het extra bijzonder als jij het een keer gezien hebt!

Hoe ontstaat het zuiderlicht?

Het ontstaan van het zuiderlicht gebeurt in feite op dezelfde manier als het ontstaan van het noorderlicht. Het is het resultaat van uitbarstingen van de zon, zonnewind, een magnetisch veld en de atmosfeer op aarde. Door de botsing van energie krijgt dit bijzondere licht kleur. Vaak is het groen, maar het kan net zo goed paars zijn. Of nog mooier: een hemel met dansende golven in groen én paars.

Poollichten zijn een bijzonder fenomeen, want het gebeurt niet vaak dat je aan de hemel dansende lichten kunt aanschouwen. Omdat de gebieden waar je het zuiderlicht kunt zien deels onbewoond zijn, is het zuiderlicht ook helemaal niet zo bekend. En het is een flink eind reizen voor ons om er te komen. Dus zijn er ook maar weinig mensen die hier kunnen opscheppen dat ze dit fenomeen met eigen ogen gezien hebben.

Gelukkig zijn er ook mensen die dit bijzondere natuurverschijnsel hebben vastgelegd. Geniet mee van unieke beelden van het zuiderlicht. Deze beelden zijn gemaakt op de zuidpool, op de koudste en onherbergzaamste plek op aarde: Antarctica. De makers van deze unieke beelden wilden namelijk aurora australis samen met de kern van de melkweg vastleggen, en dat kan alleen op Antarctica. Temperaturen van -70 °C zijn getrotseerd (waar ook speciale apparatuur voor nodig was), maar de beelden zijn ronduit spectaculair te noemen.

Scroll naar boven