De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan ook alleen op bepaalde plaatsen. Het bijzondere eraan is dat het iedere keer weer anders is, op de ene plaats is het noorderlicht groen maar het kan ook paars of blauw zijn. Wil je het een keer met eigen ogen zien? Dit zijn de 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Omdat het noorderlicht zich voornamelijk rondom de poolstreken laat zien, wordt het ook wel het poollicht genoemd. Wist je trouwens dat er naast Aurora Borealis ook een Aurora Australis oftewel een zuiderlicht bestaat? Het is de tegenhanger die je op het zuidelijk halfrond ziet.

Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland. Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld). Het is in ieder geval een natuurfenomeen dat je een keer met eigen ogen gezien móét hebben. Staat het zien van Aurora Borealis ook op jouw bucketlist? Reis dan af naar een van deze vijf mooie bestemmingen!

1. Spitsbergen in Noorwegen

In heel Noorwegen kun je in principe het noorderlicht zien, maar wil je een grote kans maken, dan zijn de Spitsbergen eilanden (Svalbard) in het noorden een aanrader. Deze eilanden liggen een heel stuk van de kust van het Scandinavische vasteland en de kans om het licht te zien is in de winterperiode behoorlijk groot. De Svalbard-archipel bevindt zich op ongeveer 78 graden noorderbreedte, een uitstekende locatie dus. Vanwege deze hoge geografische breedte biedt Spitsbergen uitgebreide mogelijkheden om aurora borealis te observeren. Zelfs in de buurt van steden als Longyearbyen is het zichtbaar maar voor de beste waarnemingen is het aan te raden om naar minder verlichte gebieden te gaan.

Het is op de eilanden van Spitsbergen in de winter koud, dik onder nul. Je komt hier vooral voor de rust, de natuur en natuurlijk Aurora Borealis. Ook Tromsø in het noorden van Noorwegen is overigens een populaire bestemming om dit natuurverschijnsel te zien.

▸ Tip: Op reis naar Spitsbergen om het noorderlicht te zien? Bekijk hier alle Spitsbergen reizen van Voigt Travel en van Sawadee.

Longyearbyen op Spitsbergen is een van de beste plekken ter wereld om aurora borealis met eigen ogen te zien.
Foto: bublik_polina – Adobe

Scroll naar boven