Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, ruige kloof stroomt. Het is een van de must-sees in Slovenië. Zet deze plek maar op je bucketlist!

Wat is de Great Soča Gorge?

De Great Soča Gorge ligt in het westen van Slovenië. In het Sloveens wordt deze plek Velika Korita genoemd. Het is een kloof van 750 meter lang waar het water van de Soča rivier doorheen stroomt. Het is een van de belangrijkste natuurlijke schatten in Triglav National Park, het enige nationale park in Slovenië.

De kloof is op sommige plaatsen slechts een paar meters breed en ruim 15 meter diep. Het is een spectaculaire plek om te zien. En dat heeft de Great Soča Gorge vooral te danken aan het smagardgroene water dat door de kloof heen stroomt. Het maakt het tot een adembenemende plek.

Wat het plaatje compleet maakt zijn de bossen en bergtoppen van de Julische Alpen op de achtergrond. Zo’n plek waar je tientallen foto’s maken die alsnog geen recht doen aan de schoonheid van deze plek. Je moet het met je eigen ogen gaan zien, dat lijkt me het beste.

Hoe kom je er?

De Great Soča Gorge ligt op 10 kilometer van de plaats Bovec, het epicentrum van de Soča Vallei. Dit dorp ademt buitensport: iedereen komt hier om te hiken, mountainbiken of op wat voor manier dan ook om van natuur te genieten. Deze regio is het beste wat Slovenië op outdoorgebied te bieden heeft.

Volg je wegnummer 206 in oostelijke richting, die paralel aan de Soča rivier loopt, dan kom je vanzelf uit bij de kloof (volg de bordjes Lepena Valley). Al is het zeker ook de moeite om onderweg bij een van de hangbruggen over het water te stoppen. Hier en daar zijn kleine parkeerplaatsen aan de kant van de weg te vinden. Van de zeldzame schoonheid van deze regio zul je nooit genoeg krijgen. Even uitstappen dus.

▸ Tip: als je de 25 kilometer van de Soča Trail wandelt (onderdeel van de Alpe Adria Trail) dan kom je vanzelf langs de kloof.

Tien kilometer rijden vanaf Bovec vind je deze schitterende plek

Scroll naar boven