Hoe stop je je kat met het kapot krabben van je meubels?

Toch niet zo gezellig, als je kat je kersverse bank binnen een dagdeel kapot krabt. Hoe je dat kunt stoppen? Misschien helpt dit.

Niks ergers dan het geluid van vernieling: de nagels van je kat op je favoriete bank/stoel/meubel naar keus. Laten we beginnen met het slechte nieuws: een kat blijft altijd krabben. Het zit in hun natuur en je huisdier ermee laten stoppen wordt een oorlog die je niet gaat winnen.

Volgens de Washington Post zijn er sinds 1990 voorvallen waarin de nagels van de kat operatief worden verwijderd. Doe dit vooral niet. Je kat heeft zijn klauwen nodig en de verwijdering ervan doet veel pijn. Pure mishandeling, dus. Wat kun je dan wél doen om je bank heel en je dier te vriend te houden? Deze tips van de internationale krant kunnen helpen.

Eerste hulp bij krabben

Mocht je hem nog niet in huis hebben: koop een krabpaal. Er zijn veel verschillende soorten en elke kat prefereert weer iets anders. Sommige willen verticaal krabben (fijn bij het uitrekken) en weer andere doen liever horizontaal hun ding. En dan is er ook nog verschil in het soort materiaal. Krabben ze liever aan stof of aan hout, bijvoorbeeld. Probeer allerlei verschillende dingen uit om te ontdekken wat je kat fijn vindt.
Heb je eindelijk die krabpaal in huis, doet je kat er helemaal niets, nada mee. En dan? Check of de paal wel op de juiste plek staat. Katten krabben onder andere om hun territorium af te bakenen, en dit doen ze het liefst op een plek waar hun baasje ook vaak is. Zet die paal dus niet ergens in een hoek van het huis omdat je hem lelijk vindt, maar juist dicht bij het meubelstuk dat je wilt beschermen. Je kat gaat het dan eerder zien als goede vervanging.
Straf je kat vooral niet als hij aan je meubels krabt. Hij begrijpt niet wat hij fout doet en straffen kan dus alleen maar zorgen voor verwarring, stress of angst. Een betere oplossing: beloon je kat als hij de krabpaal gebruikt door hem een snoepje te geven. Grote kans dat die paal steeds vaker gebruikt gaat worden.
Wil je je favoriete bank extra beschermen? Daar zijn trucjes en producten voor, zoals dubbelzijdig tape om tijdelijk te plakken. Na een tijdje is de plek niet meer zo aantrekkelijk voor je kat en stopt het krabben (en kun je de tape er weer vanaf halen). Je kunt ook even een bepaald voorwerp voor de kwetsbare plek zetten, zodat je kat er niet meer bij kan.

Meer lezen

Je katten zijn heus meer dan kleine bulldozers die je meubels vernietigen: wat katten ons brengen.
Voor als je een pick-me-up nodig hebt: deze schattige dieren op Instagram.

Tekst Bente van de Wouw  Bron Washington Post  Fotografie Paul Hanaoka/Unsplash.com

Scroll naar boven