Zo geef je je verzameling boeken een plekje

Niet zo Marie Kondo van ons, maar onze stapels boeken lijken alsmaar hoger te worden. Hoe berg je ze dan nog fatsoenlijk op, vooral als je huis geen formaat kasteel is? We geven tips. 

Maak volop gebruik van je boekenkast

Dat betekent de grotere kunstboeken zo stapelen dat ze de volledige ruimte benutten, en kleine paperbacks in dubbele rijen neerzetten in je boekenkast. Het is verrassend hoeveel meer plek je op deze manier creëert.

Durf weg te doen

Als er iedere maand boeken bij komen, kan het fijn zijn om er ook een paar weg te doen. Bijvoorbeeld de exemplaren die je al gelezen hebt en toch niet leuk vond. Wees eerlijk naar jezelf en doe het boek dat je echt niet meer gaat lezen weg, en kijk iedere maand weer kritisch naar je verzameling. Zo loopt je collectie niet uit de hand en houd je genoeg plek over voor nieuwe titels.

Koop eens een ander formaat

Ze kunnen er zo mooi uitzien, die boeken. Maar je hebt niet altijd een hardcover nodig, soms is een paperback ook prima. Kijk tijdens het aanschaffen van een boek of je het graag in een mooie uitvoering wilt hebben of dat een kleinere en minder mooie uitvoering volstaat. Dat scheelt op de lange termijn veel ruimte.

Alles is een boekenplank

Heb je na deze tips nog steeds te weinig ruimte? Dan is het de kunst om slim op te bergen. Je hebt geen boekenkast of -plank nodig als je ze op plekken neerlegt die wat minder voor de hand liggen. Maak een nachtkastje van een toren boeken, en een mooi exemplaar op de hoek van een tafel is net kunst. Er passen er ook vast nog wel een paar in een la van je koffietafel of wandkast.

Meer lezen

Waarom je je huis wilt opruimen voor later (en wat dat je nu brengt).
Je boeken opruimen: 5 tips om het makkelijker te maken.
Je huis ontploft en bezoek op komst? Zo schep je snel een beetje orde.

Fotografie Jonathan Borba/Unsplash.com
Gepubliceerd op 31 oktober 2020, laatst bewerkt op 29 januari 2024

Scroll naar boven